Convenio colectivo - Empreses Consignatàries del Mercat Central del Peix de Barcelona (Mercabarna), Barcelona

Inicio de Vigencia 1 de Enero de 2002
Fin de Vigencia31 de Diciembre de 2004
Publicado enDiari Oficial de la Generalitat de Catalunya nº 3734 de 07/10/02

RESOLUCIÓ TRE/2814/2002, de 23 de juliol, per la qual es disposa la inscripció i la publicació del Conveni col-lectiu de treball de les empreses consignatàries del mercat central del peix de Barcelona per al període 1.2.2002-31.1.2004 (codi de conveni núm. 0801525).

Vist el text del Conveni col-lectiu de treball de les empreses consignatàries del mercat central del peix de Barcelona, subscrit pel Gremi de Consignataris Majoristes Concessionaris del Mercat Central de Peixos i Mariscos Frescos i Congelats de Barcelona i Província, la CGT i CCOO el dia 18 de juny de 2002, i de conformitat amb el que disposa l'article 90.2 i 3 del Reial decret legislatiu 1/1995, de 24 de març, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de l'Estatut dels treballadors; l'article 2.b) del Reial decret 1040/1981, de 22 de maig, sobre registre i dipòsit de convenis col-lectius de treball; l'article 11.2 de la Llei orgànica 4/1979, de 18 de desembre, de l'Estatut d'autonomia de Catalunya, i altres normes d'aplicació,

Resolc:

-1 Disposar la inscripció del Conveni col-lectiu de treball de les empreses consignatàries del mercat central del peix de Barcelona per al període 1.2.2002-31.1.2004 al Registre de convenis de la Delegació Territorial de Treball de Barcelona (codi de conveni núm. 0801525).

-2 Disposar que el text esmentat es publiqui en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Barcelona, 23 de juliol de 2002

Francisca Antolinos i Jiménez

Delegada territorial de Barcelona

Traducció del text original signat per les parts

CONVENI

col-lectiu de treball de les empreses consignatàries del mercat central del peix de Barcelona per al període 1.2.2002 a 31.1.2004

Capítol 1

Extensió

Article 1

Les estipulacions que preveu aquest Conveni són d'aplicació als treballadors i les empreses consignatàries que tinguin establertes les seves indústries i prestin els seus serveis en el recinte del mercat central del peix de Barcelona.

Article 2

Les estipulacions d'aquest Conveni no són d'aplicació a les persones que tenen càrrecs d'alta direcció en les empreses esmentades en l'article 1.

Capítol 2

Termini de durada

Article 3

La durada del present Conveni és de 2 anys, i la seva vigència des del dia 1 de febrer de 2002 al 31 de gener de 2004.

Els preceptes d'aquest Conveni comencen a regir a partir de l'1 de febrer de 2002 i finalitzaran el 31 de gener del 2004.

Els efectes econòmics d'aquest Conveni comencen a regir a partir de l'1 de febrer de 2002 fins al 31 de gener del 2004, amb independència de la seva homologació i publicació al Butlletí Oficial de la província.

Totes dues parts acorden establir 2 taules salarials noves, amb la vigència següent: quant a la primera, regeix el període comprès entre el dia 1 de febrer de 2002 i el 31 de gener del 2003; la segona entrarà en vigor l'1 de febrer del 2003 fins al 31 de gener del 2004.

Aquestes taules salarials, durant els períodes de temps en què siguin d'aplicació, no poden ser objecte de revisió ni de modificació. La primera taula salarial és la que s'adjunta a aquest Conveni, quant a la segona s'establirà quan sigui el moment, segons els acords que preveu el Conveni.

Article 4

Si qualsevol de les parts contractants o totes dues no ho manifesten expressament, com a mínim 3 mesos abans de la finalització del Conveni, aquest es prorroga per 1 any més a comptar de la data la seva finalització, i així successivament. En aquest cas, la renovació es farà amb l'increment de l'IPC nacional de l'any anterior. Aquesta pròrroga s'estendrà successivament en cas que les parts no en facin ús en la forma i el temps indicats.

Capítol 3

Organització de la feina

Article 5

Les persones que es regeixen per aquest Conveni tenen com a principis bàsics el respecte màxim a la condició del treballador o treballadora, sense cap discriminació per raó del sexe, la nacionalitat, la raça, l'edat, la religió, la ideologia política o sindical. Així mateix, les dones poden exercir qualsevol categoria laboral establerta en aquest Conveni sense cap discriminació.

L'organització pràctica de la feina, d'acord amb les normes i estipulacions que regeixen aquest Conveni, és facultat exclusiva de les empreses i dels organismes laborals competents.

Capítol 4

Del personal

Secció 1

Disposicions generals

Article 6

Les classificacions del personal que estableix aquest Conveni són merament indicatives i no pressuposen l'obligació de tenir previstes totes les places i categories enumerades, si les necessitats i el volum de les empreses no ho requereixen.

El treballador que fa funcions d'una categoria superior a la que li correspon segons la categoria professional que té reconeguda per un període superior a 6 mesos durant 1 any o a 8 durant 2 anys pot reclamar a la direcció de l'empresa la classificació professional adequada.

Si el treballador fa funcions d'una categoria superior, però legalment o convencionalment no escau l'ascens, té dret a la diferència retributiva entre la categoria assignada i la funció que efectivament fa.

Secció 2

Situació del personal amb relació a la seva permanència

Article 7

Quant a la permanència, el personal inclòs en l'àmbit d'aplicació d'aquest Conveni pot trobar-se en alguna de les 3 situacions següents:

  1. fix

  2. eventual

  3. interí

    de conformitat amb el que regula l'Estatut dels treballadors.

    Secció 3

    Definició de les categories professionals i les funcions que els corresponen

    Article 8

    Grup A: personal administratiu

  4. Cap administratiu. És la persona no proveïda de poder que assumeix amb plenes facultats la direcció o vigilància de totes les funcions administratives d'una empresa.

  5. Caixer comptable. És la persona amb suficients coneixements tècnics per portar els llibres de comptabilitat amb responsabilitat davant l'empresa, tant des del punt de vista de numerari en relació als empleats directes que estan sota les seves ordres (auxiliars de caixa) com als oficials i auxiliars administratius.

  6. Oficial administratiu. És qui disposa dels coneixements tècnics i pràctics per a la vida mercantil, fa treballs que requereixen iniciativa pròpia, com ara la redacció de correspondència o de contractes mercantils, l'elaboració d'estadístiques amb capacitat analítica, la gestió d'informes, la transcripció en llibres de comptabilitat, la liquidació de subsidis i d'assegurances socials, la liquidació de factures, la distribució de la feina entre els auxiliars i la resta de personal que depengui d'ell, si aquest existeix, i en general totes les operacions de caràcter reservat i de confiança que cal fer a l'empresa.

  7. Auxiliar administratiu. És la persona més gran de 18 anys que, amb coneixements de caràcter administratiu, coopera amb els oficials i els altres superiors en l'execució de la feina que se li encomana.

    S'assenyalen com a pròpies d'aquesta categoria les funcions següents: redactar correspondència de tràmit, confeccionar factures i estats per a la liquidació d'interessos i impostos, mecanografiar i en general portar els llibres de vendes, redactar talons i albarans d'aquests talons, fer la resta d'operacions de tipus administratiu corresponents a la venda del peix.

  8. Auxiliar de caixa. És l'auxiliar administratiu que ajuda el caixer comptable a fer les seves funcions.

  9. Aspirant. És el treballador de 16 a 18 anys que ajuda l'auxiliar administratiu o el de caixa a fer les seves feines.

    En complir els 18 anys, l'aspirant passa a la categoria d'auxiliar de caixa o d'auxiliar administratiu, tant si hi ha com si no hi ha una vacant d'aquesta categoria en la plantilla de l'empresa.

    Els treballadors administratius més grans de 58 anys són exempts de l'obligatorietat de fer les tasques que li són pròpies a l'exterior de la parada.

    Grup B: personal de treballs manuals i activitats auxiliars

  10. Encarregat. És qui l'empresa ha designat, per la seva capacitat organitzadora i els seus coneixements, perquè durant el torn de treball dirigeixi les activitats dels treballadors sota les seves ordres, seguint les instruccions dels seus superiors i tenint cura de la recepció del peix i de preparar-lo per vendre'l.

  11. Venedor. És la persona que, d'acord amb l'empresa, té cura de la venda el peix anunciant la mercaderia i el preu que demana per aquesta mercaderia, segons les circumstàncies diàries del mercat. Així mateix, orienta pel que fa a la col-locació i manipulació del peix perquè es vengui millor, manipulant-lo junt amb els manipuladors.

  12. Conductor. És la persona proveïda del carnet de conduir corresponent al camió o vehicle que ha de portar, el qual condueix per compte i interès de l'empresa que l'ha contractat. A efectes salarials s'equipara amb les categories de venedor o encarregat.

  13. Treballador manipulador. És la persona que es dedica a feines concretes sota les ordres directes de l'empresari, de l'encarregat o del venedor. Aquestes feines, sense constituir pròpiament un ofici, exigeixen una certa pràctica en la seva execució, i n'ha de fer d'altres en què l'esforç és predominantment muscular. El treball es duu a terme en el recinte de Mercabarna.

    Els treballadors més grans de 55 anys que es dediquen a feines manuals són exempts de l'obligatorietat d'entrar a la cambra frigorífica.

    Capítol 5

    Ingressos, ascensos, plantilles, escalafons, acomiadaments i cessaments

    Secció 1

    Ingressos

    Article 9

    Quant a l'ingrés del personal adscrit a aquest Conveni col-lectiu, de comú acord s'atorga a les empreses una llibertat àmplia per contractar els treballadors, de conformitat amb les disposicions vigents en matèria de col-locació.

    Article 10

    Les admissions de personal fix es consideren provisionals durant un període de prova variable, segons les característiques de la tasca que correspongui a cada treballador i de conformitat amb l'escala següent:

    Cap administratiu i caixer comptable, 3 mesos.

    La resta de personal, 15 dies.

    Durant el període de prova el treballador té els drets i les obligacions corresponents a la seva categoria professional i al lloc de treball que ocupa, com si fos de la plantilla, llevat dels derivats...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR