Convenio colectivo - Empreses de Transports Mecànics de Viatgers, Barcelona

Inicio de Vigencia 1 de Enero de 2001
Fin de Vigencia31 de Diciembre de 2004
Publicado enDiari Oficial de la Generalitat de Catalunya nº 3735 de 08/10/02

RESOLUCIÓ TRE/2818/2002, de 19 de setembre, per la qual es disposa la inscripció i la publicació del Conveni col-lectiu de treball de les empreses de transports mecànics de viatgers de la província de Barcelona per as anys 2001-2004 (codi de conveni núm. 0804305).

Vist el text del Conveni col-lectiu de treball de les empreses de transports mecànics de viatgers de la província de Barcelona subscrit per FECAV, CCOO i UGT el dia 30 de gener de 2002 i de conformitat amb el que disposen els articles 90.2 i 3 del Reial decret legislatiu 1/1995, de 24 de març, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de l'Estatut dels treballadors; l'article 2.b) del Reial decret 1040/1981, de 22 de maig, sobre registre i dipòsit de convenis col-lectius de treball; l'article 11.2 de la Llei orgànica 4/1979, de 18 de desembre, de l'Estatut d'autonomia de Catalunya, i altres normes d'aplicació,

Resolc:

-1 Disposar la inscripció del Conveni col-lectiu de treball de les empreses de transports mecànics de viatgers de la província de Barcelona per as anys 2001-2004 al Registre de convenis de la Delegació Territorial de Treball de Barcelona (codi de conveni núm. 0804305).

-2 Disposar que el text esmentat es publiqui en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Barcelona, 19 de setembre de 2002

Francisca Antolinos i Jiménez

Delegada territorial de Barcelona

Transcripció literal del text signat per les parts

CONVENI

col-lectiu de treball d'empreses de transports mecànics de viatgers de la província de Barcelona per als anys 2001-2004

Capítol 1

Disposicions generals

Secció 1

Àmbits funcional, territorial i personal

Article 1

Àmbit funcional

Aquest Conveni s'aplica a totes les empreses de transport de viatgers per carretera que prestin serveis de transport regular permanent d'ús general (també denominats "serveis regulars lineals i zonals") ja sigui urbà o interurbà, regulars temporals, regulars d'ús especial (també denominats "serveis discrecionals consolidats amb reiteració d'itinerari"), discrecionals (discrecionals consolidats i de cobrament individual) i turístics.

Article 2

Àmbit territorial

Aquest Conveni és d'àmbit provincial i afecta els centres de treball compresos dins del seu àmbit funcional situats al territori de la província de Barcelona, encara que el domicili de l'empresa estigui ubicat fora de la província.

Article 3

Àmbit personal

Queden afectats pel present Conveni tots els treballadors que presten serveis a les empreses esmentades, sigui quina sigui la seva categoria professional, amb l'única excepció dels alts càrrecs als quals fa referència l'article 2 del Reial decret legislatiu 1/1995, de 24 de març, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de l'estatut dels treballadors.

Secció 2

Vigència, durada, denúncia i pròrroga

Article 4

Vigència

El Conveni entrarà en vigor, amb tots els efectes, l'1 de gener de 2001, sens perjudici de les excepcions acordades expressament.

Article 5

Durada

El Conveni té una durada de 4 anys, de manera que els seus efectes finiran el 31 de desembre de 2004.

Article 6

Denúncia

Qualsevol de les parts pot formular la denúncia per a la rescissió o revisió del Conveni, per mitjà d'un escrit raonat en què s'ha d'indicar la rescissió del Conveni o els punts que són objecte de revisió d'una manera detallada. La denúncia ha de ser notificada a l'altra part amb 3 mesos d'antelació, com a mínim, a la data de venciment inicial o a la de qualsevol de les seves pròrrogues.

Una vegada denunciat el Conveni, fins que no s'assoleixi un acord exprés, perden vigència les seves clàusules obligants.

Una vegada denunciat el Conveni es manté en vigor el seu contingut normatiu si no hi ha pacte.

En nou conveni deroga l'anterior íntegrament, tret dels aspectes que es mantinguin expressament.

Article 7

Pròrroga

En el cas que cap de les parts legitimades denunciés el present Conveni dins del termini fixat per a això, aquest s'entendrà prorrogat tàcitament per períodes d'un any sense cap modificació dels seus conceptes o mòduls.

Els aspectes retributius es modificaran d'acord amb l'IPC previst i s'actualitzaran posteriorment segons l'IPC real, seguint els mateixos criteris que, si escau, es van pactar.

Secció 3

Prelació de normes, compensació, absorció, condicions més beneficioses, vinculació a la totalitat, clàusula d'inaplicació econòmica i subrogació

Article 8

Prelació de normes

El que ha estat convingut per les parts en aquest Conveni regula, amb caràcter preferent i prioritari, les relacions entre l'empresa i els treballadors pel que fa a les matèries del seu contingut.

Pel que fa a tot el que aquest Conveni no preveu, cal aplicar les disposicions legals vigents que corresponguin, el Laude arbitral (de substitució de l'Ordenança laboral de transports per carretera) de 24 de novembre de 2000, i en aquelles matèries no regulades en les disposicions anteriors, l'esmentada Ordenança laboral de transports per carretera de 20 de març de 1971.

Article 9

Compensació

Les condicions pactades són compensables totalment amb les que regien abans de la vigència del Conveni, sigui quin sigui la naturalesa o l'origen de la seva existència.

Article 10

Absorció

Tenint en compte la naturalesa del Conveni, les disposicions legals que es promulguin en el futur i que comportin una variació econòmica de totes o d'algunes de les millores retributives o de les condicions laborals només tindran una eficàcia pràctica si, considerades globalment en còmput anual, ultrapassen les d'aquest Conveni, també valorades en conjunt i en còmput anual. En cas contrari, s'hauran de considerar absorbides per les millores d'aquest Conveni.

Article 11

Condicions més beneficioses

Dins de les condicions pactades s'han de respectar els pactes d'empresa, amb l'excepció que s'estableix al paràgraf següent, i les situacions que impliquen per al treballador unes condicions més beneficioses que les convingudes en aquest Conveni, que s'han de mantenir ad personam, sempre considerades globalment i en còmput anual.

Des de la seva entrada en vigor, es garanteix la plena aplicació dels acords adoptats en el present Conveni. En conseqüència, el contingut dels pactes d'empresa d'aplicació a l'entrada en vigor del Conveni, respecte a aquelles condicions que hagin estat objecte d'una regulació expressa en aquest Conveni, s'entendrà automàticament ajustat a les noves previsions acordades i quedarà garantida la plena aplicació d'aquestes.

Article 12

Vinculació a la totalitat

Les condicions pactades conformen un tot orgànic i indivisible i, a l'efecte de la seva aplicació pràctica, s'han de considerar globalment. En cas que, per resolució administrativa o judicial, algun dels pactes del Conveni es consideri nul o es modifiqui, sense cap excepció el Conveni ha de quedar sense efecte i cal procedir de nou a la constitució de la comissió deliberadora, a fi de tornar-ne a negociar el contingut.

Article 13

Clàusula d'inaplicació econòmica

  1. Les empreses que es trobin en situació de pèrdues o amb altres causes reconegudes i constatades pels treballadors i les empreses, mitjançant l'aportació de la documentació presentada davant els organismes oficials (Ministeri d'Hisenda o Registre Mercantil) corresponent als 2 últims exercicis, podran desvincular-se dels compromisos en matèria salarial i de règim econòmic continguts en aquest Conveni.

  2. Amb aquesta finalitat, l'empresa ha de lliurar als representants legals dels treballadors o, si no n'hi ha, als mateixos treballadors la documentació a què es fa referència al paràgraf anterior, i aquests s'han de comprometre a mantenir el secret necessari.

  3. En el moment en què l'empresa comuniqui la seva intenció d'iniciar el procés de negociació al seu si, ho ha de comunicar obligatòriament a la Comissió Paritària del Conveni, a l'efecte informatiu.

  4. A l'efecte de notificació a la Comissió Paritària, aquesta comunicació s'ha de realitzar indistintament a les adreces següents:

    Federació Empresarial Catalana d'Autotransport de Viatgers (FECAV), carrer de la Diputació, 315, pral. 1a, 08009 Barcelona

    CCOO Federació de comunicació i Transports, Via Laietana, 16, 2a, 08003 Barcelona

    UGT Federació de Transports, Comunicacions i Mar, Rbla. Sta. Mònica, 10, 3r, 08002 Barcelona.

  5. Una vegada constatada la situació de l'empresa, ambdues parts han d'acordar l'aplicació quantitativa d'aquesta clàusula de desvinculació. Aquest procés no pot ser superior a 30 dies.

  6. En cas de desacord entre les parts, ambdues ho han de plantejar a la Comissió Paritària, que s'haurà de pronunciar en el termini màxim de 15 dies, i, en cas de continuar el desacord, l'empresa i els treballadors s'han de sotmetre a la mediació del Tribunal Laboral de Catalunya.

  7. A les empreses en què s'acordi l'aplicació de la clàusula de desvinculació s'ha de crear una comissió de seguiment integrada pels representants de les parts, per vetllar pel compliment dels termes de l'acord assolit.

  8. La concurrència de les causes que justifiquen aquesta decisió s'haurà d'acreditar, en el cas de persistència, anualment. Si no es fa així, es produirà l'aplicació automàtica del Conveni.

    Article 14

    Subrogació

    En el cas de finalització total o parcial de les concessions de serveis urbans o interurbans regulars (permanents d'ús general) (concessions lineals), la nova empresa o concessionari que passi a prestar els serveis esmentats se subrogarà pel que fa a tots els treballadors directament o indirectament afectes a l'explotació de l'antic concessionari o prestatari.

    Secció 4

    Solució de conflictes col-lectius

    Article 15

    Acord Interprofessional de Catalunya

    Pel que fa a la solució dels conflictes col-lectius que es puguin originar, ambdues parts negociadores, en representació de treballadors i empreses, se sotmeten expressament als procediments de mediació i conciliació regulats a l'Acord interprofessional de Catalunya de 7 de novembre de 1990, publicat al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya de 23 de gener de 1991, com també al Reglament de funcionament del Tribunal Laboral...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR