Convenio colectivo - Lavanderías Industriales, Cataluña

Inicio de Vigencia 1 de Enero de 2014
Fin de Vigencia31 de Diciembre de 2015
Publicado enDiari Oficial de la Generalitat de Catalunya nº 6782 de 05/01/2015

Vist el text del IV Conveni col·lectiu de treball d’àmbit de la comunitat autònoma de Catalunya del sector de bugaderies industrials 2014-2015, subscrit en data 16 de setembre i 11 de noviembre de 2014, per la part empresarial pels representants de l’Associació de Bugaderies Industrials de Tarragona, el Gremi de Tintoreries i Bugaderies de Barcelona, el Gremi de Tintoreries i Bugaderies Gironines i el Gremi de Tintorers de Lleida, i per la part social pels representants de Fes-UGT i CC.OO, i d’acord amb el que disposen l’article 90.2 i 3 del Reial decret legislatiu 1/1995, de 24 de març, pel qual s’aprova el Text Refós de la llei de l’Estatut dels treballadors; l’article 2 del Reial decret 713/2010, de 28 de maig, sobre registre i dipòsit de convenis i acords col·lectius de treball; el Decret 352/2011, de 7 de juny, de reestructuració del Departament d’Empresa i Ocupació, i l’article 6 de la Llei 26/2010, de 3 d’agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya,

Resolc:

--1 Disposar la inscripció del conveni esmentat en el Registre de convenis i acords col·lectius de treball de la Direcció General de Relacions Laborals i Qualitat en el Treball, amb notificació a la Comissió Negociadora.

--2 Disposar la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, amb el compliment previ dels tràmits pertinents.

Barcelona, 10 de desembre de 2014

Jordi Miró i Meix

Director general de Relacions Laborals i Qualitat en el Treball

Transcripció literal del text signat per les parts

IV Conveni col·lectiu de treball d’àmbit de la comunitat autònoma de Catalunya del sector de bugaderies industrials 2014-2015 (codi de conveni núm. 79000905011995)

Capítol I

Disposicions generals

Article 1

Representació patronal i sindical

Aquest Conveni col·lectiu es pacta entre les organitzacions empresarials Gremi de Tintorers i Bugaders de Barcelona, Gremi de Tintoreries Gironines, Gremi de Tintorers de Lleida i Associació de Bugaderies Industrials de les Comarques Tarragonines d’una part, con una representativitat en el seu conjunt del 100%, i les Federació de Serveis (FeS-UGT) amb un 69% de representativitat i la Federació de Serveis Privats de CC.OO. de Catalunya amb un 31%.

Ambdues parts, es reconeixen mútuament legitimació suficient per concertar el present Conveni, i estableixen que els acords sobre el mateix, seran adoptats per la majoria de la representació empresarial i per la majoria de la representació sindical, d’acord amb les proporcions delimitades en el paràgraf anterior per cada organització empresarial i sindical.

Article 2

Àmbit territorial

Aquest Conveni serà d’aplicació en tots els centres de treball compresos dins del seu àmbit funcional i que es trobin situats a la Comunitat Autònoma de Catalunya, encara que el domicili social de la empresa a la que pertanyin radiqui fora d’aquesta Comunitat autònoma.

Article 3

Àmbit funcional

Estan compreses en l'àmbit d'aplicació del Conveni totes les empreses del sector de bugaderia industrial, tant les ja establertes com les que amb posterioritat a l’entrada en vigor d’aquest Conveni es puguin establir; i amb independència de les característiques de la composició de la plantilla, o el caràcter social que tinguin.

S’entendran empreses de bugaderia industrial afectades per aquest Conveni, aquelles en les que es donin simultàniament les següents circumstancies:

  1. Que els serveis que presten, vagin destinats a entitats mercantils.

  2. Que tinguin instal·lada maquinària de bugaderia, amb un total de capacitat de càrrega igual o superior a 300 Kg.

  3. Que la plantilla la seva mitjana mensual sigui superior a 15 treballadors.

Per determinar si una empresa esta dins de l'àmbit funcional d’aquest Conveni, es tindrà en compte la mitjana de l’any anterior, previ a la sol·licitud amb independència de la part sol·licitant inclosa, l’administració. Una cop que l’empresa és declarada com bugaderia industrial, no es pot canviar a tintoreries sense abans sol·licitar-lo a la comissió paritària d’aquest Conveni col·lectiu, veure article. 10.

Article 4

Àmbit personal

Aquest Conveni regularà les relacions laborals del personal empleat en les empreses incloses en l’àmbit territorial i funcional d’aquest.

Article 5

Àmbit temporal

El Conveni entrarà en vigor el dia de la seva publicació en el DOGC i produirà efectes retroactius des de l’ 1 de gener de 2014.

Article 6

Duració, denúncia i revisió salarial

La duració d’aquest Conveni es fixa fins el 31 de desembre del 2015 i se prorrogarà d’any en any per tàcita reconducció, de no haver denúncia d’aquest, por qualsevol de les parts, amb tres mesos d’antelació.

Article 7

Garantia “ad personam”

Es respectarà les situacions personals que, en conjunt, siguin més beneficioses que las fixades en aquest Conveni i es mantindran estrictament “ad personam”.

Article 8

Compensació

Les estipulacions pactades són compensades en la seva totalitat amb les que anteriorment estiguessin en vigor, ja siguin convingudes o concedides unilateralment por l’empresa, sigui quin sigui el seu concepte (millores voluntàries de sou salari, primes, plus variables o conceptes equivalents), ja ho siguin per imperatiu legal, jurisprudència, contenciós, Conveni sindical o pacte de qualsevol classe, contracte individual i usos i costums locals i tant en conceptes salarials, com altres diferents als que siguin establerts.

Article 9

Vinculació a la totalitat

Les condicions pactades en el present conveni col·lectiu formen un tot orgànic i indivisible i a efectes de la seva aplicació pràctica seran considerades globalment.

En el suposi que l’administració o la jurisdicció competent, en el us de les seves facultats, anul·lés o invalidés algun dels pactes continguts en el present Conveni col·lectiu, les parts negociadores consideraran si es vàlid por sí sol la resta del text aprovat o be si es necessària una nova, total o parcial, re negociació del mateix.

Si es donés tal cas, les parts signatàries d’aquest Conveni col·lectiu es comprometen a reunir-se dins dels trenta dies següents a la data en que tinguin coneixement de la resolució d’anul·lació corresponent, a l’objecte de resoldre el problema plantejat. Si en el termini de noranta dies, a contar des de la citada data, les parts signatàries no arribessin a un acord, es comprometen a fixar un calendari de reunions per a la negociació del Conveni col·lectiu en la seva totalitat.

Article 10

Comissió paritària

10.1 Composició

La interpretació, vigilància i totes aquelles activitats que tendeixin a l’eficàcia pràctica del Conveni seran realitzades per una Comissió paritària formada por vuit representants, quatre de la representació empresarial i altes quatre de la representació dels treballadors (dos treballadors del sector i un representant de cada una de les centrals sindicals que intervenen en la negociació del Conveni), representants que es nomenaran dins del primer mes de la publicació del Conveni.

La Comissió podrà utilitzar els serveis ocasionals o permanents d’assessors en totes aquelles matèries que siguin de la seva competència i dits assessors seran nomenats lliurement per cada una de les parts.

10.2 Funcions

La Comissió, que serà única per tot l’àmbit del Conveni, tindrà com específiques les següents funcions:

Interpretació autèntica del Conveni.

Arbitrar en les qüestions de conflicte que puguin sorgir sobre la inclusió o no de determinades empreses en l’àmbit funcional del Conveni.

Vigilància del compliment dels pactes d’aquest Conveni.

Totes aquelles qüestions que, de mutu acord, li siguin sotmeses per les parts.

La intervenció de la Comissió en les matèries mencionades serà preceptiva, sense prejudici de la llibertat que tenen les parts per poder acudir a la autoritat laboral o jurisdicció competent, una cop esgotat aquest tràmit.

10.3 Procediment d’actuació

Cada part formularà a la seva respectiva representació, les qüestions que sorgeixin en relació amb els punts ressenyats en l’enunciat de les seves funcions. De dites qüestions es donarà trasllat a l’altre part, per que ambdues, en un termini de quinze dies, a comptar des de la data de l’última comunicació, es posin d’acord en la senyalització de dia i hora en que la Comissió tindrà que reunir-se para emetre el corresponent informe. Els acords, que hauran de ser unànimes, seran comunicats als interessats mitjançant còpia de l’acta de la reunió.

10.4 Domicili

La Comissió tindrà el seu domicili al carrer Floridablanca,66-68, local 2, 08015 Barcelona, si be podrà reunir-se o actuar en qualsevol altra seu si així s’acorda prèviament.

Capítol 2

Règim de treball

Article 11

Direcció i control del treball

L’organització del treball en cada una de les seccions i dependències de treball, és facultat exclusiva de la Direcció de l’empresa i en conseqüència té la potestat d’organitzar-lo de forma que pugui aconseguir el millor rendiment en tots els aspectes: recursos humans, materials, productivitat, qualitat, etc. fins el límit racional i científic que permetin els elements de que disposi i la necessària col·laboració del personal per a dita finalitat.

Article 12

...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR