Convenio colectivo - Empreses de Serveis d'empaquetats, Enfaixat i Qualsevol Altra Manipulació de Productes Propietat de Tercers (SMAC), Cataluña

Inicio de Vigencia 1 de Enero de 2011
Fin de Vigencia31 de Diciembre de 2018
Publicado enDiari Oficial de la Generalitat de Catalunya nº 8057 de 05/02/2020

Vist el text del Conveni col·lectiu per a les empreses comercials de serveis d'empaquetats, enfaixat i qualsevol altra manipulació de productes propietat de tercers, subscrit en dates 13 de març i 9 de desembre de 2019, en representació dels treballadors per Comissions Obreres de Catalunya i la Unió General de Treballadors, i en representació de la part empresarial pel Gremi d'envasadors i manipuladors de tota classe de productes, i d'acord amb el que disposen l'article 90.2 i 3 del Reial decret legislatiu 2/2015, de 23 d'octubre, pel qual s'aprova el Text Refós de la Llei de l'Estatut dels treballadors; l'article 2.1) del Reial decret 713/2010, de 28 de maig, sobre registre i dipòsit de convenis i acords col·lectius de treball; el Decret 289/2016, de 30 d'agost, de reestructuració del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, i l'article 6 de la Llei 26/2010, de 3 d'agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya,

Resolc:

--1 Disposar la inscripció del Conveni esmentat en el Registre de convenis i acords col·lectius de treball de la Direcció General de Relacions Laborals, Treball Autònom, Seguretat i Salut Laboral, amb notificació a la Comissió negociadora.

--2 Disposar la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, amb el compliment previ dels tràmits pertinents.

Barcelona, 10 de gener de 2020

Enric Vinaixa Bonet

Director general de Relacions Laborals, Treball Autònom, Seguretat i Salut Laboral

Transcripció del text original signat per les parts

Conveni col·lectiu de treball, d'àmbit autonòmic de Catalunya per a les empreses comercials de serveis de empaquetats, enfaixat, i qualsevol altra manipulació de productes propietat de tercers anys 2011 al 2018

Capítol I

Àmbit d'aplicació

Article 1

Àmbit funcional

El present conveni col·lectiu obliga a les empreses comercials i de serveis i els seus treballadors dedicades a l'empaquetatge, enfaixat, emblistat, ensobrat, etc. en plàstic, cartró o altres materials; així com també que facin encolats, etiquetatges, marcatges, direccionats i qualsevol altra manipulació d'un producte propietat de tercers.

S'exclouen expressament de l'aplicació del present conveni totes aquelles empreses que l'objecte social escripturat o activitat principal no s'ajusti a la definició de les activitats més a dalt indicades

Les parts signatàries del conveni són :

Per la part social els sindicats Comissions Obreres de Catalunya i el Sindicat Unió General de Treballadors.

Per la part empresarial el Gremi d'Envasadors i Manipuladors de tota Classe de Productes

Article 2

Àmbit territorial

El present conveni afectarà a tots els centres de treball que, compresos en l'àmbit funcional del mateix, es trobin situats a Catalunya, encara que el domicili social de l'empresa al que pertanyin radiqui fora de dit territori autonòmic.

Article 3

Àmbit personal

Les condicions de treball aquí regulades afectaran a tots els treballadors inclosos en els àmbits funcional i territorial, excepte als qui es trobin compresos en les excepcions del art.1.3 de l'Estatut dels treballadors.

S'exclouen entre d'altres:

Els càrrecs d'alta direcció, alt govern i alt consell.

El personal tècnic al que se li encomani algun servei determinat, sense continuïtat en el treball ni subjecció a jornada i que, per això, no figuri en la plantilla de l'empresa.

Les persones que intervinguin en operacions mercantils per compte d'un o més empresaris, sempre que quedin personalment obligades a respondre del bon fi de l'operació, i assumint-ne el risc i ventura d'aquesta.

Els treballadors autònoms que realitzen els treballs de repartiment, amb vehicle propi, i subjectes a relació mercantil, amb les empreses respectives

Article 4

Àmbit temporal

Aquest conveni entrarà en vigor en el moment que sigui signat per les parts negociadores, independentment de la seva publicació oficial.

La seva durada serà de 8 anys, és a dir des de l'1 de gener de 2011 fins al 31 de desembre de 2018.

Té efecte retroactiu a comptar des de l'1 de gener de 2011 pel que fa a les condicions econòmiques, però pel que fa a la retribució per hores extraordinàries i compensació de despeses, entraran en vigor a partir de la signatura del conveni. Els endarreriments es pagaran en el termini màxim de tres mesos.

Article 5

Denúncia

La denúncia del conveni per qualsevol de les parts s'efectuarà entre els 90 i 30 dies abans de la finalització de la vigència del conveni.

S'haurà de formalitzar la denúncia per escrit i dirigir-se a totes les representacions sindicals i empresarials i davant l'autoritat laboral competent consignant els punts que es volen modificar.

En el concret cas que no es formuli denúncia alguna del conveni en la forma reglamentària i hi hagi una pròrroga o més per tàcita reconducció, que ja s'ha determinat, en cadascuna de les presumptes pròrrogues i amb efectes d'inici de l'any que es tracti, els salaris vigents per aplicació d'aquest conveni han de gaudir de la mateixa evolució que experimentin els salaris del conveni d'àmbit estatal pel sector de les arts gràfiques, codi conveni núm. 99000355011982 per l'expressat any.

Article 6

Pròrroga

En cas que cap de les parts legitimades denunciés el conveni dins del termini establert, el conveni s'entendrà prorrogat tàcitament per períodes que hauran de coincidir amb el de la vigència del referit conveni d'àmbit estatal pel sector de les arts gràfiques.

Si, contràriament, qualsevol d'ambdues parts signatàries hagués denunciat el conveni, i transcorregut un any des de la finalització de la seva vigència, no s'arribés a un acord al si de la comissió negociadora, les parts es sotmetran als procediments de conciliació i, en el seu cas, si així ho decidissin les parts, als procediments de mediació i/o arbitratge del Tribunal Laboral de Catalunya.

No obstant, per acord de la pròpia Comissió negociadora, les parts podran ampliar l'esmentat termini d'un any de negociació i eficàcia del conveni fins a sis mesos més. Aquest acord haurà de publicar-se. En tot cas, durant la tramitació dels procediments de conciliació i, en el seu cas, de mediació i/o arbitratge, es mantindrà la eficàcia del conveni.

Article 7

Vinculació a la totalitat

Les condicions que es pacten, qualsevol que sigui la seva naturalesa i contingut, constitueixen un conjunt unitari indivisible, acceptant-se per les parts que ho subscriuen que les obligacions que recíprocament contreuen tenen una contraprestació equivalent amb els drets que adquireixen, considerant tot això en el seu conjunt i en còmput anual, sense que per tant els pactes que es formalitzen puguin ser interpretats o aplicats en forma aïllada i amb independència dels altres.

En el supòsit que la jurisdicció competent, en l'ús de les seves facultats, anul·lés o invalidés algun dels pactes continguts en el present conveni, les parts negociadores consideraran si és vàlid per si sol la resta del text aprovat o bé, si és necessària una nova o total o parcial renegociació del mateix. Si es donés aquest supòsit, les parts signatàries d'aquest Conveni es comprometen a reunir-se dins dels trenta dies següents al de la fermesa de la resolució corresponent, a fi de resoldre el problema plantejat.

Si en el termini de noranta dies, a partir de la data de fermesa de la resolució en qüestió, les parts signatàries no aconseguissin un acord, es comprometen a fixar un calendari de reunions per a la negociació del Conveni en la seva totalitat.

Article 8

Condicions més beneficioses

Es respectaran com drets adquirits ad personam, les situacions personals que poguessin existir a la data de la signatura d'aquest conveni que, computades en el seu conjunt i còmput anual, resultessin superiors a les establertes en el mateix.

Article 9

Compensació-Absorció

  1. Totes les condicions econòmiques que s'estableixen en el present conveni, siguin o no de caràcter salarial, són compensables en el seu conjunt i còmput anual amb les millores de qualsevol tipus que vinguessin satisfent les empreses, bé sigui per imperatiu legal, Conveni col·lectiu, laude, contracte individual, ús o costum, concessió voluntària de les empreses o qualssevol altres causes.

  2. Dites condicions també seran absorbibles, fins allà on arribin i en còmput anual, pels augments que en el futur poguessin establir-se en virtut de preceptes legals, Convenis col·lectius, contractes individuals de treball i per qualssevol altres causes.

  3. Qualsevol variació en les disposicions generals futures o passades sobre retribució només tindran eficàcia pràctica, si en el seu conjunt global i còmput anual, sobrepassessin el nivell d'aquest conveni, igualment, en global i còmput anual.

Article 10

Vigència dels convenis d'un altre àmbit

Els convenis de qualsevol altre àmbit que estiguin vigents en el moment de l'entrada en vigor de aquest Conveni col·lectiu, mantindran la seva vigència en tot el seu contingut.

Capítol II

Organització del treball

Article 11

Direcció i control del treball

L'organització del treball en cadascuna de les seccions i dependències de treball, és facultat exclusiva de la direcció de l'empresa i consegüentment té el deure d'organitzar-lo de manera que pugui assolir el màxim rendiment en tots els aspectes: recursos humans, materials, productivitat, qualitat, etc...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR