Convenio colectivo - Indústria d'Hostaleria i Turisme, Cataluña

Inicio de Vigencia 1 de Enero de 2017
Fin de Vigencia31 de Diciembre de 2019
Publicado enDiari Oficial de la Generalitat de Catalunya nº 7589 de 29/03/2018

Vist el text del Conveni col·lectiu interprovincial del sector de la Indústria d'Hostaleria i Turisme de Catalunya, subscrit en dates 2 de novembre de 2017 i 31 de gener de 2018, per la Confederació Empresarial d'Hostaleria i Restauració de Catalunya (Confecat), i la Federació de Serveis, Mobilitat i Consum de la UGT de Catalunya (FeSMC-UGT), i d'acord amb el que disposen l'article 90.2 i 3 del Reial decret legislatiu 2/2015, de 23 d'octubre, pel qual s'aprova el Text Refós de la Llei de l'Estatut dels treballadors; l'article 2.1) del Reial decret 713/2010, de 28 de maig, sobre registre i dipòsit de convenis i acords col·lectius de treball; el Decret 289/2016, de 30 d'agost, de reestructuració del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, i l'article 6 de la Llei 26/2010, de 3 d'agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya,

Resolc:

--1 Disposar la inscripció del conveni esmentat en el Registre de convenis i acords col·lectius de treball de la Direcció General de Relacions Laborals i Qualitat en el Treball, amb notificació a la Comissió negociadora.

--2 Disposar la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, amb el compliment previ dels tràmits pertinents.

Barcelona, 23 de febrer de 2018

Enric Vinaixa i Bonet

Director general de Relacions Laborals i Qualitat en el Treball

Transcripció literal del text signat per les parts

Conveni col·lectiu interprovincial del sector de la indústria d'hostaleria i turisme de Catalunya.

Vigència des de l'1 de gener de 2017 al 31 de desembre de 2019

Capítol 1

Determinació de les parts

Article 1

Determinació de les parts

El present Conveni col·lectiu interprovincial del sector de la indústria de hostaleria i turisme de Catalunya es pacta entre la Confederació Empresarial d'Hostaleria i Restauració de Catalunya d'una part, i de l'altra, la Federació de Serveis, Mobilitat i Consum de l' UGT de Catalunya (FeSMC-UGT).

Capítol 2

Àmbit d'aplicació

Article 2

Àmbit funcional

  1. El present Conveni col·lectiu afecta i obliga a tots els establiments i empreses, qualsevol que sigui la forma jurídica que adoptin, dedicats a alguna de les següents activitats:

    1. Hostaleria.

    2. Allotjament turístic, inclòs el rural i els albergs, així com les cases de colònies que tinguin contractat el servei d'hostaleria i els habitatges d'ús turístic a les que es refereix l'art. 66 del Decret 159/2012, de 20 de novembre, d'Establiments d'allotjament turístic i habitatges d'ús turístic.

    3. Restauració.

    4. Càtering.

    5. Sales de festes, discoteques, sales de ball, tablaos flamencos i anàlegs en les categories corresponents al sector d'hostaleria.

    6. Salons recreatius.

    7. Billars.

  2. Als efectes de la seva inclusió en l'àmbit funcional d'aquest Conveni:

    1. Són d'hostaleria les empreses i establiments dedicats de manera professional i habitual, mitjançant preu, a proporcionar allotjament a les persones, amb o sense serveis complementaris.

    2. Són d'allotjament turístic els establiments destinats a proporcionar mitjançant preu, habitació o residència a les persones, en èpoques, zones o situacions turístiques, tant si l'activitat es realitza de manera temporal com permanent.

    3. Són de restauració les empreses i establiments, qualsevol que sigui la seva denominació, que serveixin al públic, mitjançant preu, menjars i/o begudes, per ser consumides en el mateix local.

    4. Són de càtering tant les empreses que, mitjançant un contracte de subministrament proveeixin aliments a punt de consumir, com aquelles que es dediquin a la prestació de serveis extraordinaris.

    5. Igualment es consideren de restauració, els establiments i/o locals de qualsevol tipus, amb degustació (cafeteria, granges, llibreries), l'activitat preponderant dels quals sigui la venda al públic de menjars i begudes consumides en el mateix local o terrassa.

  3. Es consideren serveis extraordinaris a hostaleria aquells que per la seva breu durada, caràcter irregular, nombre de comensals o de clients (referits només a banquets, convencions, coffee breaks, còctels i similars) hi intervenen treballadors/ores de plantilla o contractats especialment per l'esdeveniment.

    Als efectes anteriors, els treballadors/ores especialment contractats, percebran com compensació econòmica la prevista en els annexos de serveis extraordinaris.

  4. El present Conveni col·lectiu també afecta a les empreses i establiments de casinos, pizzeries a domicili, càmpings i ciutats de vacances i paradors als que no els fos d'aplicació un altre Conveni col·lectiu.

Article 3

Àmbit territorial

El Conveni afectarà a tots els centres de treball de les empreses i persones treballadores, ubicats a les províncies de Barcelona, Girona i Tarragona, havent-ne de tenir en compte, en el seu cas, el previst a la Disposició transitòria segona.

Article 4

Àmbit personal

El Conveni afectarà a tots els treballadors/ores que componen o componguin les plantilles de les empreses incloses en els àmbits funcional i territorial dels articles 2 i 3 descrits anteriorment, amb excepció dels compresos en els articles 1r.3.c) i 2n.1.a) del Text Refós de l'Estatut dels treballadors, aprovat per Reial Decret legislatiu 2/2015, de 23 d'octubre.

Article 5

Àmbit temporal

Entrada en vigor

Les condicions pactades en el present Conveni col·lectiu entraran en vigor a tots els efectes el dia 1 de gener de 2017, amb independència, per tant, de la data de la seva publicació en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Durada

La durada serà de tres anys: des del dia 1 de gener de 2017 fins el dia 31 de desembre de 2019, excepte pel que es refereix a aquelles clàusules per a les quals s'estableixi una vigència i durada diferents.

Denúncia i revisió

A partir del 31 de desembre de 2019, el Conveni es prorrogarà tàcitament i automàticament d'any en any llevat en cas de denúncia fefaent per qualsevol de les parts amb dos mesos d'antelació a l'esmentada data de venciment, es a dir, a la de la fi de la seva vigència inicialment prevista.

Capítol 3

Clàusules generals

Article 6

Prelació de normes i dret supletori

Les normes contingudes en el present Conveni regularan les relacions entre les empreses i el seu personal de forma preferent i prioritària. Igualment, serà d'aplicació l'Acord Laboral d'Àmbit Estatal per el sector d'hostaleria vigent a cada moment (en endavant ALEH) en relació amb les matèries en aquest establertes.

Amb caràcter supletori i en el que no està previst en les disposicions contemplades en l'apartat anterior, s'aplicarà el Text Refós de l'Estatut dels treballadors, aprovat per Real decret legislatiu 2/2015, de 23 d'octubre, així com les altres disposicions de caràcter general i legislació laboral vigent.

Article 7

Compensació i absorció

Les condicions establertes en el present Conveni col·lectiu considerades en el seu conjunt i en còmput anual, podran ser compensades amb les ja existents en el moment d'entrar en vigor, qualsevol que sigui l'origen o causa de les mateixes. Així mateix podran ser absorbides per altres condicions superiors fixades per disposició legal, contracte individual, concessions voluntàries, etc., que poguessin aplicar-se en endavant, sense perjudici del que pugui establir-se mitjançant pactes d'empresa.

Això no obstant, no seran compensables ni absorbibles els complements personals o de lloc de treball, llevat de pacte en contrari, que se celebrarà per escrit.

Article 8

Condicions més beneficioses i garantia ad personam

Totes les condiciones establertes en aquest Conveni tenen la consideració de mínimes, per el que els pactes, clàusules, condicions i situacions actuals implantades individualment o col·lectivament entre empresaris i treballadors/ores que en el seu conjunt anual impliquin condicions més beneficioses que les pactades en aquest Conveni, hauran de respectar-se en la seva integritat.

Article 9

Vinculació a la totalitat

Les condicions pactades en el present Conveni col·lectiu constitueixen un tot orgànic i indivisible i a efectes de la seva aplicació pràctica seran considerades globalment.

En el supòsit que es declarés la nul·litat per via judicial o a través de qualsevol procediment de solució de conflictes alternatius, d'una part del Conveni col·lectiu, la resta del seu text quedarà en vigor a excepció de les clàusules declarades nul·les.

En el supòsit anterior la Comissió negociadora es compromet a negociar un nou redactat de les clàusules declarades nul·les en el termini màxim de 21 dies a comptar des de la notificació de la declaració de nul·litat.

En cas de desacord les parts es sotmeten expressament als procediments de conciliació i mediació del Tribunal Laboral de Catalunya.

Durant la nova negociació de l'articulat declarat nul, serà d'aplicació, en el seu cas, i als efectes que no es produeixi un buit normatiu, el previst en el Text Refós de l'Estatut dels treballadors, aprovat per Reial Decret legislatiu 2/2015, de 23 d'octubre.

Article 10

Publicitat

Es considera convenient que en el tauler d'anuncis o en qualsevol dependència de l'empresa utilitzada per la representació legal dels treballadors/ores i per la deguda informació i coneixement d'aquests, es...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR