Convenio colectivo - Comerç d'òptica al detall, Barcelona

Inicio de Vigencia 1 de Enero de 2003
Fin de Vigencia31 de Diciembre de 2003
Publicado enDiari Oficial de la Generalitat de Catalunya de 16/12/2003

RESOLUCI” TIC/3807/2003, de 12 de novembre, per la qual es disposa la inscripciÛ i la publicaciÛ del Conveni col∑lectiu de treball de comerÁ d'Úptica al detall de Barcelona i provÌncia per a l'any 2003 (codi de conveni n˙m. 0805835).

Vist el text del Conveni col∑lectiu de treball de comerÁ d'Úptica al detall de Barcelona i provÌncia, subscrit per UniÛn de empresarios de Ûptica de Barcelona y su provincia, AsociaciÛn espaÒola de cadenas de Ûpticas y de Ûpticas en centros comerciales y/o grandes superficies (AECO), CCOO i UGT el dia 24 d'octubre de 2003, i de conformitat amb el que disposa l'article 90.2 i 3 del Reial decret legislatiu 1/1995, de 24 de marÁ, pel qual s'aprova el Text refÛs de la Llei de l'Estatut dels treballadors; l'article 2.b) del Reial decret 1040/1981, de 22 de maig, sobre registre i dipÚsit de convenis col∑lectius de treball; l'article 11.2 de la Llei org‡nica 4/1979, de 18 de desembre, de l'Estatut d'autonomia de Catalunya; el Reial decret 2342/1980, de 3 d'octubre, sobre transferËncia de serveis de l'Estat a la Generalitat de Catalunya en matËria de mediaciÛ, arbitratge i conciliaciÛ; el Decret 326/1998, de 24 de desembre, de reestructuraciÛ de les delegacions territorials del Departament de Treball; el Decret 253/2002, de 4 de novembre, de fusiÛ del Departament de Treball amb el d'Ind˙stria, ComerÁ i Turisme, i el Decret 284/2002, de 12 de novembre, de reestructuraciÛ parcial de diversos departaments de la Generalitat,

Resolc:

.1††Disposar la inscripciÛ del Conveni col∑lectiu de treball de comerÁ d'Úptica al detall de Barcelona i provÌncia per a l'any 2003 (codi de conveni n˙m. 0805835) al Registre de convenis de Barcelona de la SubdirecciÛ General d'Afers Laborals i d'OcupaciÛ.

.2††Disposar que el text esmentat es publiqui en el DOGC.

Barcelona, 12 de novembre de 2003

Francisca Antolinos i JimÈnez

Subdirectora general d'Afers Laborals

i d'OcupaciÛ a Barcelona

TraducciÛ del text original signat per les parts

CONVENI

col∑lectiu de treball del sector de comerÁ d'Úptica al detall de Barcelona i provÌncia per a l'any 2003

CapÌtol 1

Condicions generals

Article 1

¿mbits funcional i territorial

Aquest Conveni s'aplica a tots els treballadors i a totes les empreses que presten servei als centres de treball establerts o que s'estableixin a la provÌncia de Barcelona, tant si tenen el domicili social en aquesta provÌncia com si no l'hi tenen, i que es dediquen al comerÁ d'Úptica al detall, independentment de la seva ubicaciÛ, incloent-hi les grans superfÌcies i els centres comercials, amb els seus tallers annexos de muntatge, manipulaciÛ, manteniment i reparaciÛ.

Article 2

¿mbit temporal

Aquest Conveni entra en vigor l'endem‡ de la seva publicaciÛ i la seva durada Ès d'1 any, des de l'1 de gener fins al 31 de desembre de 2003, sens perjudici del que estableix la disposiciÛ addicional 1.

Les condicions econÚmiques s'han de retrotraure a l'1 de gener de 2003.

Article 3

PrÚrroga

Aquest Conveni s'ha de prorrogar pel mateix temps per al qual ara se subscriu si no Ès denunciat abans del seu venciment o del venciment de qualsevol de les seves prÚrrogues per una de les parts amb una antelaciÛ mÌnima d'1 mes, amb la comunicaciÛ escrita a l'altra part.

Article 4

AbsorciÛ i compensaciÛ

Totes les condicions pactades en aquest Conveni sÛn compensables totalment i en cÚmput anual per les millores de qualsevol mena de quË gaudeixin els treballadors, sempre que ultrapassin la quantia total del Conveni i es consideren absorbibles des de la data d'entrada en vigor.

Article 5

Garantia "ad personam"

Cal respectar a tots els treballadors les situacions personals actualment consolidades, sempre que determinin drets mÈs beneficiosos que els concebuts per aquest Conveni en cÚmput anual.

Article 6

VinculaciÛ a la totalitat

Totes dues representacions convenen que, sent les condicions pactades un tot org‡nic i indivisible, en el supÚsit que l'autoritat competent en l'exercici de les seves facultats no l'aprovi, aquest Conveni ha de quedar sense efic‡cia pr‡ctica i se n'ha de reconsiderar el contingut, tret que es tracti d'aspectes concrets, cas en quË es reconsideraria el capÌtol que contÈ aquests aspectes.

CapÌtol 2

OrganitzaciÛ de la feina

Article 7

OrganitzaciÛ

L'organitzaciÛ de la feina, incloent-hi la distribuciÛ, Ès facultat de la direcciÛ de l'empresa; sobre aixÚ sÛn d'aplicaciÛ les normes establertes per l'Estatut dels treballadors vigent.

Article 8

Pluralitat de funcions

Amb un respecte absolut de la categoria i del salari i amb car‡cter no habitual, tots els treballadors han d'exercir les funcions que l'empresa els encarregui, encara que corresponguin a categories diferents, sempre que estiguin relacionades amb la feina de l'empresa i que no comportin vexaciÛ ni ab˙s d'autoritat per part de l'empresa. A aquest efecte, cal respectar el que estableix l'Estatut dels treballadors.

CapÌtol 3

Jornada, vacances i permisos

Article 9

Jornada laboral

  1. †La jornada laboral en cÚmput setmanal tÈ una durada m‡xima de 40 hores i en cÚmput anual no pot ultrapassar les 1.780 hores per al present any 2003, sense que aixÚ prejutgi l'horari comercial, que ha de ser determinat per l'empresa.

    Per a les jornades continuades, cal establir un temps de descans d'una durada mÌnima de 15 minuts, que ha de tenir la consideraciÛ de temps de feina efectiva.

    A l'efecte del que s'expressa en aquest article, cal entendre per jornada continuada la que s'exerceix ininterrompudament, sense descans per al dinar. En conseq¸Ëncia, les jornades de les empreses amb horari comercial ininterromput, perÚ amb torn dels treballadors per al dinar, no tenen la consideraciÛ de jornada continuada.

  2. †Les empreses i els representants dels treballadors i, en absËncia d'aquests, els treballadors afectats per aquest Conveni poden negociar compensacions pels excessos, en cÚmput anual, que puguin produir-se sobre la jornada m‡xima laboral, com a conseq¸Ëncia de l'atenciÛ al p˙blic present a la botiga a l'hora de tancar-la.

    Aquesta negociaciÛ s'ha de dur a terme durant l'˙ltim mes de l'any a peticiÛ de les parts. Si no hi ha acord, el possible temps excedent s'ha de gaudir en dies complets o fracciÛ de dia complet, durant el seg¸ent exercici a peticiÛ del treballador o treballadora.

    Les empreses que tinguin acordades unes condicions econÚmiques superiors en un 25% respecte a les que es pacten en aquest Conveni, sempre que no s'excedeixi els 10 minuts desprÈs de l'hora de tancar, estan exemptes de la compensaciÛ que preveu el par‡graf anterior, sens perjudici del que estableix la legislaciÛ vigent sobre jornada m‡xima legal.

    A les empreses que, en el moment d'aprovar-se aquest Conveni, tinguin establert un sistema propi de compensaciÛ, cal mantenir-ne la vigËncia, tret d'acord entre les parts.

  3. †Pel que fa les empreses en quË per costum o per tradiciÛ es gaudeix d'algun dia festiu concret, a mÈs de les festes oficials, cal mantenir-ne la vigËncia.

Article 10

Calendari irregular i jornada flexible

Durant els perÌodes punta de producciÛ, en una quantia m‡xima de 8 setmanes a l'any, les empreses poden ampliar la jornada habitual del treballador, fins al lÌmit m‡xim de 9 hores di‡ries.

El perÌode punta de producciÛ s'ha de notificar al treballador amb 7 dies d'antelaciÛ i simult‡niament als representants dels treballadors.

La recuperaciÛ de l'excÈs resultant ha de compensar-se amb descans, de com˙ acord entre empresa i treballador, la qual cosa ha de ser notificada als representants dels treballadors. Si hi ha desacord, la recuperaciÛ s'ha d'efectuar dins dels 3 mesos seg¸ents a l'ampliaciÛ de la jornada.

El gaudi de la compensaciÛ s'ha d'acumular en mitges jornades o jornades completes, llevat que el perÌode a compensar sigui inferior.

El present article no Ès d'aplicaciÛ a gestants o persones amb jornada reduÔda per algun dels supÚsits legalment establerts.

Article 11

Descans setmanal

S'estableix un descans setmanal ininterromput d'1 dia i mig. En cas que aquest descans no coincideixi amb la tarda del dissabte i el dia complet del diumenge, les empreses han de negociar els complements corresponents amb els seus treballadors i representants.

Les empreses poden negociar amb els seus treballadors i representants sistemes diferents de descans setmanal respecte al sistema que estableix el par‡graf anterior.

En tot cas, cal respectar les condicions mÈs beneficioses vigents en la data d'aprovaciÛ d'aquest Conveni.

Article 12

Vacances

Tots els treballadors han de gaudir d'unes vacances anuals retribuÔdes d'acord amb les condicions seg¸ents:

a)†Les vacances sÛn de 30 dies naturals i preferentment en els perÌodes compresos entre el 15 de juny i el 30 de setembre, tots dos inclosos, per Setmana Santa i per Nadal (del 22 de desembre al 10 de gener). Si per necessitat de l'empresa cal gaudir-les en els perÌodes restants de l'any, el treballador ha de ser compensat amb 1 dia mÈs de vacances per setmana gaudida fora del perÌode esmentat.

Pel que fa a les empreses o els centres de treball que no tanquin per vacances, en el calendari laboral s'ha de fixar el perÌode de gaudi de les vacances d'acord amb el que estableix aquest article. Entre les empreses i els representants dels treballadors o els treballadors, en absËncia dels representants, s'han d'establir els sistemes necessaris per aconseguir uns principis d'equitat i igualtat que garanteixin el gaudi en els perÌodes indicats.

b)†Per al...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR