Convenio colectivo - Comerç al detall d'òptiques, Tarragona

Inicio de Vigencia 1 de Enero de 2004
Fin de Vigencia31 de Diciembre de 2006

RESOLUCI” TRI/1738/2004, de 20 d'abril, per la qual es disposa el registre i la publicaciÛ del Conveni col∑lectiu de treball de sector del comerÁ al detall d'Úptiques, de la provÌncia de Tarragona, per als anys 2004-2006 (codi de conveni n˙m. 4302185).

Vist el text del Conveni col∑lectiu de treball de sector del comerÁ al detall d'Úptiques, subscrit per les parts negociadores en data 5 d'abril de 2004, i presentat en aquesta oficina per les mateixes parts en data 8 d'abril de 2004, i de conformitat amb el que estableixen els articles 90.2 i 90.3 del Reial decret legislatiu 1/1995, de 24 de marÁ, pel qual s'aprova el Text refÛs de la Llei de l'Estatut dels treballadors, i els articles 11.2 i 37.4 de la Llei org‡nica 4/1979, de 18 de desembre, de l'Estatut d'autonomia de Catalunya, i la ResoluciÛ TRE/1398/2002, de 30 d'abril, de delegaciÛ de competËncies en matËria de relacions laborals al Registre de Tarragona de convenis dels Serveis Territorials de Treball i Ind˙stria (DOGC n˙m. 3642, de 24.5.2002),

Resolc:

.1††Disposar el registre del Conveni col∑lectiu de treball de sector del comerÁ al detall d'Úptiques, de la provÌncia de Tarragona, per als anys 2004-2006 (codi de conveni n˙m. 4302185), en el Registre de convenis dels Serveis Territorials de Treball i Ind˙stria a Tarragona.

.2††Disposar-ne la publicaciÛ al DOGC.

Notifiqueu aquesta ResoluciÛ a la ComissiÛ Negociadora del Conveni col∑lectiu.

Tarragona, 20 d'abril de 2004

Josep Maria Solanes Segura

Director dels Serveis Territorials

TranscripciÛ del text literal signat per les parts

CONVENI

col∑lectiu de treball del comerÁ al detall d'Úptiques de la provÌncia de Tarragona per als anys 2004, 2005 i 2006

CapÌtol 1

Condicions generals

Article 1

¿mbitfuncional i territorial

Aquest Conveni Ès d'aplicaciÛ a tots els treballadors/treballadores i empreses que presten serveis als centres de treball establerts o que s'estableixin a la provÌncia de Tarragona. TambÈ els qui depenguin de les empreses els domicilis socials dels quals estiguin situats en diferents provÌncies, es dediquin al comerÁ de l'Úptica al detall, sigui quina sigui la seva ubicaciÛ. TambÈ s'inclou les grans superfÌcies i centres comercials, amb els seus tallers annexos de muntatge, manipulaciÛ, manteniment i reparaciÛ.

Article 2

¿mbit temporal

El present Conveni entra en vigor l'endem‡ de la seva publicaciÛ al DOGC. La durada d'aquest Conveni Ès de tres anys, el 2004, 2005 i el 2006, i finalitza el 31 de desembre de 2006, sens perjudici d'allÚ que estableix la disposiciÛ addicional primera.

Els efectes econÚmics s'han de retrotraure a l'1 de gener de 2004.

Article 3

PrÚrroga

El present Conveni, s'ha de prorrogar pel mateix perÌode que es subscriu, si abans del seu venciment no Ès denunciat, o qualsevol de les prÚrrogues, per una de les parts, amb una antelaciÛ mÌnima d'un mes i per comunicaciÛ escrita a l'altra part.

Article 4

AbsorciÛ i compensaciÛ

Totes les condiciones pactades en aquest Conveni sÛn compensables en la seva totalitat i en el cÚmput anual, per les millores de qualsevol Ìndole que han gaudit els treballadors, quan aquestes superin la quantia total del conveni i es consideren absorbibles des de l'entrada en vigor d'aquest.

S'exceptuen de l'absorciÛ i compensaciÛ en la seva totalitat en el cÚmput anual els increments reflectits a les taules salarials d'aquest Conveni.

Article 5

Garantia "ad personam"

S'han de respectar a tots els treballadors les situacions personals, actualment consolidades, quan determinin drets mÈs grans dels que concedeix aquest Conveni, en cÚmput anual.

Article 6

VinculaciÛ a la totalitat

Ambdues representacions convenen que essent les condicions pactades un tot org‡nic i indivisible, en el supÚsit que l'autoritat competent en l'exercici de les facultats que li sÛn prÚpies no l'aprovÈs, el present Conveni quedaria sense efic‡cia pr‡ctica. En aquest supÚsit, caldr‡ reconsiderar el seu contingut, tret que es tracti d'aspectes concrets, i en aquest cas s'haur‡ de reconsiderar el capÌtol en quË s'integren els aspectes dits.

CapÌtol 2

OrganitzaciÛ del treball

Article 7

OrganitzaciÛ

L'organitzaciÛ del treball, inclosa la seva distribuciÛ, Ès facultat de la DirecciÛ de l'empresa i sÛn d'aplicaciÛ sobre aixÚ les normes establertes en el vigent Estatut dels treballadors.

Article 8

Pluralitat de funcions

Respectant la categoria i salari i amb car‡cter no habitual, tret que es pacti expressament, tots els treballadors han de realitzarles funcions que els encomani l'empresa, encara que corresponguin a categories distintes, sempre que estiguin relacionades amb el treball de l'empresa, i que no signifiquin vexaciÛ ni ab˙s d'autoritat per part de l'empresa. S'han de respectar a aquest efectes allÚ que estableix l'Estatut dels treballadors.

Article 9

ClassificaciÛ professional

Els treballadors que prestin serveis en les empreses incloses en l'‡mbit del present Conveni es classifiquen tenint en compte els seus coneixements, experiËncia, grau d'autonomia, responsabilitat i iniciativa, d'acord amb les activitats professionals que desenvolupin i amb les definicions que s'especifiquen en aquest sistema de classificaciÛ i qualificaciÛ professional.

En el cas de concurrËncia habitual d'un lloc de treball, les tasques corresponents a diferents grups professionals, la classificaciÛ s'ha de realitzar en funciÛ de les activitats prÚpies del grup professional superior. Aquest criteri de classificaciÛ no ha de suposar que s'exclogui, en els llocs de treball de cada grup professional la realitzaciÛ de tasques complement‡ries, que siguin b‡siques per a llocs qualificats en grups professionals inferiors.

Els factors que influeixen en la qualificaciÛ professional dels treballadors inclosos en l'‡mbit d'aquest Conveni i que, per tant, indiquen la pertinenÁa de cadascun d'aquest a un determinat grup professional, sÛn el seg¸ents:

a)†Coneixements: Factor per a la valoraciÛ del qual s'ha de tenir en compte, a mÈs de la formaciÛ b‡sica necess‡ria per poder complir correctament la comesa, el grau de coneixements i experiËncies adquirits, aixÌ com la dificultat en l'adquisiciÛ dels coneixements esmentats o experiËncies.

b)†Iniciativa: Factor per a la valoraciÛ del qual s'ha de tenir en compte el grau de seguiment a normes o directrius per a l'execuciÛ de tasques o funcions.

c)†Autonomia: Factor per a la valoraciÛ del qual s'ha de tenir en compte el grau de dependËncia jer‡rquica en el desenvolupament de les tasquesi funcions que es desenvolupin.

d)†Responsabilitat: Factor per a la valoraciÛ del qual s'ha de tenir en compte el grau d'autonomia d'acciÛ del titular de la funciÛ, el nivell d'influËncia sobre els resultats i import‡ncia de les conseq¸Ëncies de lagestiÛ, sobre les persones, productes o la maquin‡ria.

e)†Comandament: Factor per a la valoraciÛ del qual s'ha de tenir en compte el grau de supervisiÛ i ordenaciÛ de les funcions i tasques, la capacitat d'interrelaciÛ, les caracterÌstiques del col∑lectiu i el nombre de persones sobre les que exerceix el comandament. En aquest ˙ltim aspecte no s'ha de considerar com a factor de comandament la supervisiÛ i ordenaciÛ sobre un col∑lectiu inferior a cinc persones.

f)†Complexitat: Factor per a la valoraciÛ del qual s'ha de tenir en compte el nombre i el grau d'integraciÛ dels diversos factors abans enumerats en la tasca o lloc encomanat.

Sistema de classificaciÛ: Tots els treballadors afectats per aquest Conveni han de ser adscrits a un determinat grup professional, que ha de determinar la classificaciÛ organitzativa de cada treballador.

Grups professionals

Grup professional 1

Criteris generals. El personal que pertany a aquest grup planifica, organitza, dirigeix i coordina les diverses activitats prÚpies del desenvolupament de l'empresa.

Realitza funcions que comprenen l'elaboraciÛ de la polÌtica d'organitzaciÛ, els plantejaments generals de la utilitzaciÛ eficaÁ dels recursos humans i dels aspectes materials, l'orientaciÛ i el control de les activitats de l'organitzaciÛ conforme el programa establerts o a la polÌtica adaptada; l'establiment i manteniment d'estructures productives i de suport i el desenvolupament de la polÌtica industrial, financera i comercial.

Pren decisions i participa en la seva elaboraciÛ. Exerceix alts llocs de direcciÛ o execuciÛ d'aquests nivells en els departaments, divisions, grups, f‡briques, plantes, etc. en que s'estructura l'empresa i que responen sempre a la particular ordenaciÛ de cadascuna.

Exemples. En aquest grup professional s'inclouen totes les categories que per analogia sÛn equiparables a les seg¸ents:

Director general

“ptic diplomat-Director tËcnic general

Grup professional 2

Criteris generals. Funcions que suposen la realitzaciÛ de tasques tËcniques complexes i heterogËnies, amb objectius globals definits i alt grau d'exigËncia en autonomia, iniciativa i responsabilitat.

Funcions que suposin la integraciÛ, coordinaciÛ i supervisiÛ de funcions, realitzades perun conjunt de col∑laboradors en una mateixa unitat funcional.

S'inclouen les funcions que suposin responsabilitat completa per la funciÛ d'una o v‡ries ‡rees funcionals de l'empresa, a partir de directrius generals molt ‡mplies directament emanadesdel personal que pertany al grup professional 1 o de la prÚpia direcciÛ als qui ha de donar compte de la gestiÛ.

Funcions que suposen la realitzaciÛ de tasques tËcniques de mÈs alta complexitat i tambÈ la participaciÛ en la...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR