Convenio colectivo - Indústria de la Flequeria, Barcelona

Inicio de Vigencia 1 de Enero de 2003
Fin de Vigencia31 de Diciembre de 2006
Publicado enDiari Oficial de la Generalitat de Catalunya nº 4147 de 04/06/2004

RESOLUCIÓTRI/1579/2004, de 30 d'abril, per la qual es disposa la inscripció i la publicació del Conveni col·lectiu de treball de la indústria de la flequeria de Barcelona i província per als anys 2003-2006 (codi de conveni núm. 0802525).

Vist el text del Conveni col·lectiu de treball de la indústria de la flequeria de Barcelona i província subscrit pel Gremi de Flequers de la Província de Barcelona, Gremi de Flequers de Barcelona, UGT i CCOO el dia 25 de març de 2004 i d'acord amb el que disposen l'article 90.2 i 3 del Reial decret legislatiu 1/1995, de 24 de març, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de l'Estatut dels treballadors; l'article 2.b) del Reial decret 1040/1981, de 22 de maig, sobre registre i dipòsit de conveniscol·lectius de treball; l'article 11.2 de la Llei orgànica 4/1979, de 18 de desembre, de l'Estatut d'autonomia de Catalunya; el Reial decret 2342/1980, de 3 d'octubre, sobre transferència de serveis de l'Estat a la Generalitat de Catalunya en matèria de mediació, arbitratge i conciliació; el Decret 326/1998, de 24 de desembre, de reestructuració de les delegacions territorials del Departament de Treball; el Decret 296/2003, de 20 de desembre, de creació, denominació i determinació de l'àmbit decompetència dels departaments de l'Administració de la Generalitat de Catalunya, i el Decret 68/2004, de 20 de gener, d'estructuració i de reestructuració de diversos departaments de l'Administració de la Generalitat, modificat pel Decret 223/2004, de 9 de març, de

reestructuració d'òrgans territorials de l'Administració de la Generalitat,

Resolc:

.1 Disposar la inscripció del Conveni col·lectiu de treball de l'empresa la indústria de la flequeria de Barcelona i província per als anys 2003-2006 (codi de conveni núm. 0802525) al Registre de convenis del Servei Territorial del Departament de Treball i Indústria a Barcelona.

.2 Disposar que el text esmentat es publiqui al DOGC.

Barcelona, 30 d'abril de 2004

Francisca Antolinos i Jiménez

Directora del Servei Territorial a Barcelona

Traducció del text original signat per les parts

CONVENI

col·lectiu de treball de la indústria flequera de la província de Barcelona per als anys 2003-2006

Capítol 1

Article 1

Àmbit funcional

Aquest Conveni afecta totes les empreses i els treballadors de la província de Barcelona que estiguin dedicats a l'elaboració, cocció o simplement venda de pa, encara que comparteixin aquesta activitat amb una altra.

Els treballadors regits per aquest Conveni estan obligats a complir-lo i les empreses estan obligades a assumir les càrregues que el seu compliment generi.

També estan inclosos en l'àmbit funcional d'aquest Conveni els centres de treball o punts de venda que finalitzin l'elaboraciód'un producte semielaborat per vendre'l.

Article 2

Àmbit personal

Aquest Conveni afecta tots els treballadors que presten els seus serveis a les empreses incloses en l'àmbit territorial i funcional d'aquest Conveni.

Article 3

Durada i efectesLa durada d'aquest Conveni és de 4 anys: de l'1 de gener de 2003 al 31 de desembre de 2006. Les seves condicions econòmiques tenen efectes des de l'1 de gener de 2003. La seva denúncia i pròrroga s'han d'ajustar al que estableixi la llei.

Des de laseva fi el 31 de desembre de 2006 fins a la signatura del conveni següent, els seus articles s'han de mantenir vigents, tret de l'article 34 i la disposició transitòria 2.

Article 4

Qualitat i seguretat en el treball

Conscients de la importància que tenen per a la indústria flequera els productes que elabora, ambdues parts es comprometen a respectar el que estableixen la Llei de riscs laborals i les normes complementàries. També s'han de respectar les normes generals d'higiene dels productesalimentaris i les millores tècniques que s'estableixin a les indústries flequeres, per aconseguir millorar la qualitat del treball i també la del producte final.

Article 5

Objectius

Són objectius comuns d'ambdues parts la millora de les condicions de treball, la salut laboral i la millora de la productivitat i competitivitat de les empreses. Amb aquest objectiu, ambdues parts han de col·laborar a assolir els objectius esmentats mitjançant el perfeccionament dels sistemes productius i la reducció dels riscs i de l'absentisme injustificat.

Article 6

Compensació

A les millores econòmiques individuals que s'estableixin a partir de l'1 de maig de 2004, siguin quins siguin el seu motiu, denominació, forma i naturalesa, no se'ls ha d'aplicar l'increment salarial establert a la disposició addicional 2.

Els augments concedits voluntàriament abans de l'1 de maig de 2004 no són absorbibles ni compensables, tret de les quantitats lliurades a compte del Conveni i les descrites a l'article 24.c, paràgraf quart.

Article 7

Garantia "ad personam"

S'han de respectar les situacions personals que excedeixin, amb caràcter global, el que s'ha pactat i s'han de mantenir estrictament "ad personam".

Article 8

Igualtat de drets

El principi d'igualtat entre els treballadors i les treballadores implica que si fan una mateixa feina o si fan feines a les quals s'atribueix un mateix valor, s'ha d'eliminar qualsevol discriminació en el conjunt dels elements i condicions de retribució per raó de raça o sexe.

Concretament, si s'utilitza un sistema de classificació professional per a la determinació de les retribucions, aquest sistema s'ha de basar en criteris comuns per als treballadors i per a les treballadores i s'ha d'establir excloent-ne la discriminació per raó de sexe.

Capítol 2

Contractes

Article 9

Període de prova

S'estableix un període de prova, que ha de figurar en el contracte de treball i que no ha de ser superior a 30 dies naturals per als auxiliars i aprenents ni superior a 50 dies naturals per a les altres categories.

S'ha de lliurar als representants legals dels treballadors la còpia bàsica dels contractes per a la seva firma, en el termini dels 8 dies següents a la seva formalització, a fi que es remeti a l'oficina de treball i es registri juntament amb el contracte. Així mateix, en el termini dels 10 dies següents al seu registre s'ha de lliurar un exemplar de la còpia bàsica segellada als representants legals dels treballadors.

En finalitzar el contracte, l'empresa ha de fer arribar, amb el preavís de fi de contracte, un esborrany de la quitança al treballador afectat.

Article 10

Grups professionals

S'estableix expressament que la feina de la fleca és una tasca d'equip, per la qual cosa es pot demanar a qualsevol treballador que faci feines que habitualment fa un altre treballador de la mateixa o similar qualificació professional, sempre que això impliqui ajudar els companys i el treball propi del treballador ho permeti, a fi d'assolir una millor racionalització de la feina que tendeixi a una reducció desitjable de la jornada laboral.

En conseqüència, s'estableix que els treballadors regits per aquest Conveni es classifiquen en els grups i les categories professionals següents:

Grup A: tècnics.

S'enquadren en aquest grup tots els treballadors que tenen la màxima responsabilitat en el desenvolupament del treball, organització i comercialització dels productes de les empreses regides per aquest Conveni.

Director general: té la facultat de dirigir, organitzar i establir els criteris que han de seguir totes les seccions de l'empresa seguint les instruccions dels òrgans societaris.

Cap de fabricació: té al seu càrrec la direcció i el control de tot el procés de fabricaciói de tots els productes que elabora l'empresa; són al seu càrrec el control de qualitat, l'eficàcia en el rendiment i la realització correcta del producte.

Cap d'administració: assumeix la direcció del departament administratiu i són al seu càrrec la correcta organització del treball, l'adequació dels procediments i el desenvolupament dels procediments segons les normes legals.

Cap de vendes: assumeix el desenvolupament i el correcte control de tota la política comercial de l'empresa, dels seus punts de venda i de la distribució del producte.

Grup B: administració.

Desenvolupen, sota la direcció del cap corresponent, les feines de caràcter administratiu i de control del conjunt de l'activitat de l'empresa, amb les atribucions i competències que corresponen a cada una de les categories.

Oficial de primera administratiu: fa les feines que li són encomanades pel que fa a organització, mecanització i arxiu, amb la iniciativa que calgui, a partir de les ordres inicials, i dirigeix i orienta els oficials de segona i els auxiliars i assumeix les funcions lògiques d'ordre i correcció.

Oficial de segona administratiu: a les ordres del cap o oficial/s de primera, si n'hi ha (que pot substituir si no hi són), desenvolupa funcions administratives ordinàries. En tot moment està subordinat al personal esmentat, però amb els coneixements especialitzats necessaris per a això.

Auxiliar administratiu: és el treballador que, sense iniciativa, es dedica a operacions administratives elementals i en general a les purament mecàniques, com ara mecanografia, informàtica, atenció telefònica o telemàtica, arxiu, càlcul senzill, tràmit i registre de correspondència, etc. En general, la seva tasca es caracteritza per la complementarietat i l'ajuda als treballadors de categoria superior.

Grup C: producció.

Són els que tenen al seu càrrec el treball directe de fabricació dels productes de l'empresa, en les seves varietats i especialitats.

Encarregat: ha d'organitzar i dirigir la feinadels diversos operaris de fabricació i ha de coordinar, col·laborar i controlar el procés productiu, sota la direcció del cap de fabricació, si escau.

Oficial de primera

És l'empleat que té al seu càrrec les feines d'amassament i elaboració i cocció de les diferents peces; té cura del bon funcionament de la maquinària i de la seva neteja; adopta les mesures adients per a aquestes feines. Així mateix ha de comprovar la feina dels auxiliars o aprenents sota la seva vigilància.

Oficial d'especialitats

És l'empleat de l'obrador que executa, amb iniciativa i...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR