Convenio colectivo - Matadero Industrial de Lérida, SA (MILSA), Lérida

Inicio de Vigencia 1 de Enero de 2004
Fin de Vigencia31 de Diciembre de 2005
Publicado enDiari Oficial de la Generalitat de Catalunya nº 4166 de 02/07/2004

RESOLUCIÓ TRI/1797/2004, de 5 de maig, per la qual es disposa la inscripció i la publicació del Conveni col·lectiu de treball de l'empresa Matadero Industrial de Lérida, SA, per al període de l'1.1.2004 al 31.12.2005 (codi de conveni núm. 2500271).

Vist el text del Conveni col·lectiu de treball de l'empresa Matadero Industrial de Lérida, SA, de la localitat de Lleida (Segrià), subscrit pels representants de l'empresa i dels treballadors el dia 25 de juliol de 2003, i de conformitat amb elque estableixen l'article 90.2 i 3 del Reial decret legislatiu 1/1995, de 24 de març, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de l'Estatut dels treballadors; l'article 2.b) del Reial decret 1040/1981, de 22 de maig, sobre registre i dipòsit de convenis col·lectius de treball; l'article 11.2 de la Llei orgànica 4/1979, de 18 de desembre, de l'Estatut d'autonomia de Catalunya, i altres normes d'aplicació,

Resolc:

.1 Disposar la inscripció del Conveni col·lectiu de treball de l'empresa Matadero Industrial de Lérida, SA, de la localitat de Lleida (Segrià), per al període de l'1.1.2004 al 31.12.2005, al Registre de convenis dels Serveis Territorials del Departament de Treball i Indústria a Lleida.

.2 Disposar que el text esmentat es publiqui al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Lleida, 5 de maig de 2004

Pilar Nadal i Reimat

Directora dels Serveis Territorials

a Lleida en funcions

Transcripció literal del text signat per les parts

CONVENI

col·lectiu de l'empresa Matadero Industrial de Lérida, SA, per al període de l'1.1.2004 al 31.12.2005.

Capítol 1

Disposicions generals

Article 1

Objecte

L'objecte del Conveni col·lectiu d'empresa és regular les condicions de treball i l'ocupació, i mantenir un marc de relacions econòmiques i harmòniques entre l'empresa i els treballadors.

El present Conveni es fonamenta en la igualtat de drets i d'obligacions, sense cap discriminació per raó de sexe, religió, color, raça, ideologia política o sindical, amb l'excepció lògica, pel que fa al sexe femení, dels drets inherents a la maternitat.

Article 2

Àmbit funcional, territorial i personal

D'acord amb la representativitat de totes dues parts (la direcció de l'empresa, per la part empresarial, i el Comitè d'empresa, en representació dels treballadors que l'han elegit), s'adscriuen al present Conveni els treballadors de l'empresa MILSA.

Article 3

Concurrència de convenis

El present Conveni col·lectiu d'empresa té força normativa i obliga per tot el temps de la seva vigència, excloent-ne qualsevol altre, la direcció i els treballadors de l'empresa MILSA.

Durant la seva vigència, i fins a 3 mesos abans que aquesta finalitzi, no es pot negociar un altre Conveni concurrent.

Article 4

Àmbit temporal

La durada d'aquest Conveni és de 2 anys, amb efectes de l'1 de gener de 2004 al 31 de desembre de 2005, independentment de la data de publicació del text en el BOP. Es prorrogarà per períodes iguals si qualsevol de les dues parts no en presenta denúncia amb 3 mesos d'antelació al seu venciment. Si aquest Conveni no es denuncia, cal aplicar l'IPC que resulta de l'any anterior.

Capítol 2

Organització de la feina

Article 5

Facultat de direcció

L'organització de la feina correspon a la direcció de l'empresa, que pot establir tots els sistemes d'organització, racionalització, automatització i modernització que considera oportuns, i també qualsevol reestructuració de les seccions o dels departaments de l'empresa.

Quan aquests fets impliquen modificacions essencials de les condicions de treball o reestructuracions de plantilla, cal seguir el procediment establert legalment.

Article 6

Mobilitat funcional

L'empresa té llibertat per encarregar als treballadors tasques diferents de l'habitual segons les necessitats de producció, sense obligació de seguir cap criteri de torns.

Article 7

Sistemes de rendiment i de productivitat

Els salaris que es pacten en aquest Conveni s'estableixen per unitat de temps, atenent la jornada de treball establerta i el rendiment normal en l'activitat i la categoria professional corresponent.

Com a mesura d'activitat normal es pren la que desenvolupa un operari mitjà treballant sense l'estímul d'una remuneració per incentiu, a un ritme que pugui mantenir fàcilment dia rere dia i sense que exigeixi un esforç superior al normal. Aquest rendiment ha de ser el que correspon a 60 punts Bedaux.

Cap treballador pot ser obligat a treballar per sobre del rendiment òptim, que és de 80 punts en elsistema Bedaux.

Article 8

Determinació de la prima diària

Quant a la producció del pollastre sencer tradicional i pesant per al mercat espanyol, s'adjunten a aquest Conveni en els annexos les taules indicatives de velocitats per seccions de l'escorxador d'acord amb els sistemes d'organització actuals, la prima diària per a l'any 2004 és de 9.070 euros pels 308 dies que es cobren a més de la revisió corresponent. A l'any 2005 s'aplicarà l'increment que estableixi el Conveni Nacional amb la corresponent revisió per als diferents llocs de treball. També es detallen els suplements de descansos personals dividits segons els clars (*) que s'han de dur a terme, com consta en els resultats de mesuraments efectuats pels cronoanalistes oficials del Ministeri de Treball ratificats per la direcció de l'empresa i el Comitè, de dates 13 de febrer i 28 d'abril de 1987. Quant a les altres produccions, la direcció organitza els llocs de treball segons els seus criteris.

La prima diària per a llocsfora de producció és d'un incentiu fix segons detalla la mateixa taula annexa, excepte en el cas de personal de transport, que cobra la prima d'acord amb el quilometratge. Les tarifes dels quilòmetres, també les detalla l'annex.

Article 9

Revisió de valors

El departament de temps o, si no n'hi ha, una empresa exterior especialitzada pot prendre cronometratges nous, si l'empresa ho considera necessari, tot i que els valors només es poden modificar quan concorri algun dels casos següents:

1 Mecanització

2 Millora de les instal·lacions que facilita l'execució dels treballs

3 Quan el treball és de primera sèrie, cal fixar un valor provisional mentre no es fixa més tard el definitiu

4 Canvis substancials de mètode operatiu, diferents dels que descriu el sistema anterior de treball

5 Quan hi ha un error de càlcul

6 Quan, sens perjudici de la qualitat exigida, el 75% dels operaris que efectuen un treball determinat duen a terme durant 1 mes una activitat superior al rendiment òptim.

Per dur a terme les modificacions esmentades cal comunicar-ho al Comitè d'empresa, i, si hi ha conformitat, cal aplicar immediatament els rendiments nous.

En cas de disconformitat, el Comitè d'empresa ha de manifestar per escrit la seva oposició en el termini de 7 dies laborables, a comptar del dia en què l'empresa li ho notifica i concretant els termes de la divergència.

El procediment que s'ha de seguir en aquest cas d'oposició és el següent:

  1. S'obre un termini nou de 7 dies laborables per dur a terme les consultes i les comprovacions corresponents conjuntament entre una representació de l'empresa i un màxim de 2 membres del Comitè. Si dintre d'aquest termini no s'arriba a un acord, cal aplicar immediatament els rendiments nous.

    El Comitè d'empresa pot procedir a comprovar els cronometratges amb tècnics de la seva designació.

    Si no hi ha un acord, la part disconforme ha d'acollir-se al procediment administratiu o jurisdiccional que està previst per a aquests casos, però mentre dura la tramitació cal aplicar els valors i els rendiments que ha proposat la direcció de l'empresa, sens perjudici d'una liquidació posterior dels valors que s'estableixin definitivament.

    Capítol 3

    Règim de treball

    Article 10

    Jornada laboralDurant l'any 2004, la jornada laboral serà de 1.786 hores de feina. Per a l'any 2005 la jornada laboral estarà regulada per allò que es negociï en el Conveni Nacional d'Escorxadors d'Aus i Conills. La jornada laboral estarà repartida en 5 dies setmanals, de dilluns a divendres, durant 222 dies hàbils, exceptuant-ne els conductors frigorífics i de recollida, la jornada dels quals regula l'article 14.

    Si per llei o en el Conveni nacional es modifica la jornada laboral, aquesta s'ha d'ajustar al que s'hi estipula.

    En les jornades continuades es disposa de 15 minuts diaris per menjar l'entrepà; aquest temps és independent del que s'ha esmentat anteriorment.

    Article 11

    Control de presència

    A les hores que assenyalen els horaris de treball com de començament de jornada cal estar en condicions d'efectuar el treball, és a dir, amb la roba, les eines i els altres estris, i al lloc de treball.

    Es considera que el temps necessari per recollir i netejar les eines, i també el mandil o davantal, o els guants i les botes, i la higiene personal és temps de treball.

    La jornada normal és de 8 hores i 2 minuts per a cada treballador. Es pren com a referència per a tot el personal l'horari del personal de bàscules. Han de començar a les 6.15 h (per la configuració actual de la maquinària de l'escorxador) i pesar l'última caixa a les 14.20 h. La jornada, l'han de completar amb els 2 minuts de neteja del davantal i de les botes i els 10 minuts d'higiene personal fins a les 8 hores i 2 minuts. L'annex 2 indica el règim d'aturades i de descansos per a aquest lloc de treball de referència.

    La resta del personal de producció ha de seguir aquest mateix règim d'aturades i de descansos, i la seva hora de començament és la d'arribada del primer pollastre al seu lloc de treball.

    Article 12

    Prolongació de jornada i hores extraordinàries

    El conjunt de les 1.786 hores anuals de treball s'entén amb la flexibilitat següent:

  2. Torn de matí. La jornada normal és de 8 hores i 2 minuts, peròaquest temps no és rígid. Segons els pollastres que realment arriben a l'escorxador, cada dia es prolonga o es redueix la jornada el temps necessari.

    Cada dia cal tenir en compte el temps realment treballat que cal fer constar en una borsa de minuts global, en la qual es va acumulant i compensant la diferència entre...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR