Convenio colectivo - Lleure Educatiu i Sociocultural, Cataluña

Inicio de Vigencia 1 de Septiembre de 2014
Fin de Vigencia31 de Diciembre de 2016
Publicado enDiari Oficial de la Generalitat de Catalunya nº 6910 de 10/07/2015

Vist el text del III Conveni col·lectiu del sector del lleure educatiu i sociocultural de Catalunya per als anys 2011 a 2016, subscrit, en dates 10 de març de 2015 i 22 de maig de 2015, per la part empresarial pels representants de la Confederació Patronal del Tercer Sector Social de Catalunya (La Confederació), l’Associació Catalana d’Empreses del Lleure i la Cultura (ACELLEC) i l’Associació de Cases de Colònies i Albergs de Catalunya (ACCAC), i per la part social pels representants de les Federacions d’Educació i Serveis a la Ciutadania de la Comissió Obrera Nacional de Catalunya (FE-CCOO i FSC-CCOO) i la Federació de Serveis de la Unió General de Treballadors de Catalunya (FeS UGT), i d’acord amb el que disposen l’article 90.2 i 3 del Reial decret legislatiu 1/1995, de 24 de març, pel qual s’aprova el Text Refós de la llei de l’Estatut dels treballadors; l’article 2 del Reial decret 713/2010, de 28 de maig, sobre registre i dipòsit de convenis i acords col·lectius de treball; el Decret 63/2015, de 28 d’abril, de reestructuració del Departament d’Empresa i Ocupació, i l’article 6 de la Llei 26/2010, de 3 d’agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya,

Resolc:

--1 Disposar la inscripció del conveni esmentat en el Registre de convenis i acords col·lectius de treball de la Direcció General de Relacions Laborals i Qualitat en el Treball, amb notificació a la Comissió Negociadora.

--2 Disposar la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, amb el compliment previ dels tràmits pertinents.

Barcelona, 25 de juny de 2015

Jordi Miró i Meix

Director general de Relacions Laborals i Qualitat en el Treball

Transcripció literal del text signat per les parts

III Conveni col·lectiu del sector del lleure educatiu sociocultural de Catalunya pels anys 2011 a 2016

Article preliminar

Determinació de les parts

Aquest Conveni col·lectiu es pacta entre les organitzacions empresarials, LA CONFEDERACIÓ Patronal del Tercer Sector Social de Catalunya, l’Associació Catalana d’Empreses del Lleure i la Cultura (ACELLEC), l’Associació de Cases de Colònies i Albergs de Catalunya (ACCAC), d’una part, i les organitzacions sindicals, les Federacions d’Educació i Serveis a la Ciutadania de la Comissió Obrera Nacional de Catalunya (FE-CCOO i FSC-CCOO) i la Federació de Serveis de la Unió General de Treballadors de Catalunya (FeS UGT), per un altra.

Ambdues parts es reconeixen mútuament legitimació negocial suficient per concertar el Conveni col·lectiu, i estableixen que els acords recollits en el mateix són adoptats per la majoria de cadascuna de les representacions, de conformitat amb l’art. 9.3 del RDL 1/1995, de 24 de març, pel qual s’aprova el Text Refós de la Llei de l’Estatut dels treballadors.

Capítol 1

Disposicions generals

Article 1

Àmbit territorial

Aquest Conveni és d'aplicació a tot el territori de la Comunitat Autònoma de Catalunya.

Article 2

Àmbit funcional

  1. El present Conveni regula les relacions laborals en les empreses i/o entitats privades que tinguin com a activitat principal la prestació de serveis de lleure educatiu i sociocultural, consistent en activitats complementàries a l'educació formal que amb l'objectiu de desenvolupar hàbits i habilitats socials com a forma d'educar integralment a la persona, compren les activitats següents:

    1. Activitats d'educació en el lleure dins o fora del marc escolar: de guàrdia i custòdia en període de transport escolar, activitats de migdia, de menjador, de pati i extraescolars.

    2. Animació sociocultural, organització i gestió de serveis socioculturals, tant d'equipaments com de programes socials i culturals, com ara els adreçats a centres cívics i culturals, biblioteques, sales de lectura, serveis d'informació juvenil, ludoteques, casals infantils, setmanes culturals, exposicions, activitats de dinamització del patrimoni, tallers socioculturals.

    3. Cases de colònies, i albergs infantils i juvenils, activitats i programes d'educació mediambiental, i casals de vacances, i, en general, qualsevol tipus de gestió d'equipaments, programes i esdeveniments d'acció sociocultural i d'educació en el lleure i per a totes les edats.

  2. Igualment queden afectades per aquest Conveni les divisions, línies de negoci, seccions o altres unitats productives de les empreses dedicades a la prestació dels serveis de l'àmbit funcional del present Conveni.

  3. La relació efectuada no s'entén tancada, per la qual cosa s'hi considera inclosa qualsevol altra activitat que existeixi o de nova creació, sempre que la seva funció pugui ser enquadrada en la relació anterior.

Article 3

Àmbit temporal

  1. El present Conveni entra en vigor el mateix dia que es presenti al Departament d'Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya. Els aspectes econòmics entren en vigor a partir de 1 de setembre de 2014.

  2. El període de vigència d’aquest Conveni és fins al 31 de desembre de 2016, data en la qual, si no ha estat denunciat, s’entendrà que es va prorrogant any per any. Qualsevol de les parts signants del present Conveni podrà denunciar-lo amb una antelació de màxim dos (2) mesos abans del venciment de la seva vigència, o de qualsevol de les seves pròrrogues. La tramitació de la denuncia s’haurà d’ajustar al que disposa l’article 89.1 de l’Estatut dels treballadors.

  3. Denunciat el Conveni, les parts negociadores es comprometen a iniciar converses en un termini no superior a un (1) mes a la data de la recepció de la comunicació de denuncia.

  4. Fins a la signatura del nou Conveni, mantindrà la seva vigència l’anterior

  5. Les taules salarials correspondran a les especificades a l’annex 1.

Article 4

Àmbit personal

  1. Aquest Conveni regula les relacions laborals de les empreses o entitats incloses en el seu àmbit funcional i territorial amb la totalitat dels seus treballadors i treballadores, amb excepció expressa del personal d'alta direcció, que es regeix per les seves pròpies disposicions legals i contractuals.

  2. En tot el que no preveu, cal atenir-se al que estableixen l'Estatut dels treballadors, la Llei orgànica de llibertat sindical i totes les altres disposicions laborals de caràcter general.

Article 5

Concurrència de convenis

  1. S'estarà a allò establert per l'Estatut dels treballadors en cada moment.

  2. Les condicions pactades en el present Conveni tenen caràcter de mínim.

  3. Així mateix, s’han de considerar nul·les totes les condicions que no respectin el mínim establert en el present Conveni.

Article 6

Registre

Si l'autoritat de treball, fent ús de les seves atribucions, tramet al Jutjat Social algun dels acords o articles perquè no els considera legals, l'acord o article en qüestió perdrà tot l'efecte i les parts negociadores d'aquest Conveni hauran de reconsiderar l'acord o article en el termini d'un mes des del moment que es tingui constància d'aquella tramitació; la resta d'acords i articles continuaran sent d'aplicació.

Article 7

Garantia "ad personam"

  1. S’han de respectar ad personam, com a condicions més avantatjoses, les reconegudes en els contractes de treball que eren vigents a l’entrada en vigor del present Conveni quan, examinades en conjunt i en còmput anual, resultin més beneficioses per als treballadors i treballadores.

  2. La garantia "ad personam" no és absorbible ni compensable amb els increments que es puguin produir en el futur.

Article 8

Garantia de les condicions més beneficioses

  1. Totes les condicions que estableix aquest Conveni tenen la consideració de mínimes, per la qual cosa els pactes, les clàusules, les condicions i les situacions actuals implantats individualment o col·lectivament entre empresaris/es i treballadors/es que en conjunt impliquin condicions més beneficioses que les pactades en aquest Conveni s'han de respectar íntegrament.

  2. Per tant, i sense perjudici del que s'ha convingut, els signants acorden que durant la vigència d'aquest Conveni col·lectiu s'han de respectar les matèries i altres drets, usos i costums, i específicament en matèria de complements d'incapacitat temporal, que fins aquest moment gaudia el personal inclòs dins de l'àmbit funcional del present Conveni.

Article 9

Comissió paritària

  1. Es crea la Comissió paritària del Conveni com a òrgan d'interpretació, conciliació i vigilància del seu compliment.

  2. Aquesta Comissió paritària està integrada per 6 membres de cadascuna de les organitzacions sindicals CCOO i UGT, i 5 membres per part de ACELLEC, 5 membres per part de LA CONFEDERACIO i 2 membres per part d’ACCAC, per la part patronal.

  3. La Comissió paritària pot utilitzar, a més, els serveis permanents o ocasionals d'assessors en totes les matèries que són de la...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR