Convenio colectivo - Indústries Siderometal·lúrgiques, Gerona

Inicio de Vigencia 1 de Enero de 2005
Fin de Vigencia31 de Diciembre de 2009
Publicado enDiari Oficial de la Generalitat de Catalunya nº 4483 de 05/10/2005

RESOLUCIÓ

TRI/2814/2005, de 26 de juliol, per la qual s'ordena la inscripció, el dipòsit i la publicació del Conveni col·lectiu de treball del sector de les indústries siderometal·lúrgiques de la província de Girona per als anys 2005-2009 (codi de conveni núm. 1700305).

Vist el text del Conveni col·lectiu de treball del sector de les indústries siderometal·lúrgiques de la província de Girona, subscrit, d'una banda, per Fegmetall, Corve Associació i el Gremi d'Instal·ladors, i, de l'altra, per CCOO i UGT, el dia 20 de maig de 2005, i d'acord amb el que estableixen els articles 90.2 i 90.3 del Reial decret legislatiu 1/1995, de 24 de març, pel qual s'aprova el Text refós de l'Estatut dels treballadors; el Decret de la Generalitat de Catalunya 326/1998, de 24 de desembre; l'article 11.2 de la Llei orgànica 4/1979, de 18 de desembre, de l'Estatut d'autonomia de Catalunya, i altres normes concordants,

Resolc:

.1 Ordenar la inscripció del Conveni col·lectiu de treball del sector de les indústries siderometal·lúrgiques de la província de Girona per als anys 2005-2009 (codi de conveni núm. 1700305) al Registre de convenis dels Serveis Territorials de Treball i Indústria a Girona.

.2 Ordenar-ne el dipòsit a l'oficina corresponent d'aquests Serveis Territorials.

.3 Disposar que el Conveni esmentat es publiqui en el DOGC.

Notifiqueu aquesta Resolució a la Comissió Negociadora del Conveni.

Girona, 26 de juliol de 2005

Núria Arnay i Bosch

Directora dels Serveis Territorials

a Girona

Transcripció literal del text signat per les parts

CONVENI

col·lectiu de treball del sector de les indústries siderometal·lúrgiques de la província de Girona per als anys 2005, 2006, 2007, 2008 i 2009

Capítol 1

Secció primera

Àmbit d'aplicació

Article 1

Àmbit funcional

Aquest Conveni col·lectiu negociat per FEGMETALL, CORVE, i el Gremi d'Instal·ladors i per la Federació Minerometal·lúrgica de Catalunya de CCOO (CCOO) i per la Federació del Metall, Construcció i afins d'UGT de Catalunya (MCA-UGT) obliga totes les indústries dedicades a l'activitat siderometal·lúrgica, tant en el procés de producció com en el de transformació dels seus diversos aspectes, i conté així mateix aquelles empreses centres o tallers en els que es facin treballs de caràcter auxiliar, directament relacionats amb la siderúrgia o tasques de instal·lació, muntatge i preparació, inclosos en la esmentada branca. També inclou les empreses de servei i manteniment relacionades amb automòbils, motos, vehicles industrials, maquinària agrícola, nàutica, fontaneria, electricitat, electrònica, noves tecnologies, telecomunicacions i similars.

També és d'aplicació, sense perjudici de la seva regularització especial en determinats conceptes per raó de les seves característiques peculiars a les activitats següents: indústries metal·logràfiques i de fabricació d'envasos metàl·lics i pots. Ha de ser d'aplicació exclusiva quan en la fabricació dels envasos s'utilitzi xapa d'espessor superior a 0,5 mil·límetres; construcció de xarxes de transport d'energia elèctrica i mecànica d'òptica de precisió.

Queden excloses les empreses a les que per raó de les seves característiques especials els sigui d'aplicació una norma o reglamentació específica diferent de la present, així com les dedicades a la venda d'articles en procés exclusiu de comercialització.

Les empreses de nova creació que, per raó territorial o funcional, hagin d'estar compreses en aquest Conveni, s'hi han de regir en les seves activitats, a partir de la data de la seva creació.

Article 2

Àmbit territorial

El Conveni afecta tots els centres de treball que, dins el seu àmbit funcional, es trobin situats a la província de Girona, encara que el domicili social de l'empresa a la qual pertanyen radiqui fora de la província.

Article 3

Àmbit personal

Resten compresos dins de l'àmbit del Conveni tots els treballadors que prestin els seus serveis per compte d'alguna de les empreses incloses en els àmbits anteriors, sigui quina sigui la categoria professional que exerceixin. Tanmateix resten inclosos aquells que, sense pertànyer a la plantilla de les empreses en qüestió en el moment d'aprovar-se el Conveni, comencin a prestar els seus serveis durant la vigència d'aquest Conveni.

Secció segona

Clàusules de garantia

Article 4

Vigència

La durada d'aquest Conveni és de 5 anys a partir de l'1 de gener de 2005 i finalitza, per tant, el 31 de desembre de 2009. Es pot prorrogar any rere any, per tàcita reconducció, si no es produeix una denúncia d'aquest Conveni. Produeix efectes econòmics a partir de l'1 de gener de 2005.

L'entrada en vigor ha de ser el dia de la seva publicació en el DOGC, un cop registrat.

Article 5

Denúncia i revisió

La denúncia on es proposi la iniciació, revisió o pròrroga s'ha de fer amb una antelació mínima de 3 mesos respecte de la data del seu venciment davant l'autoritat laboral competent.

En un termini màxim de 2 mesos, des de la presentació de la denúncia, s'ha de lliurar un projecte raonat sobre els motius d'aquesta i els punts que s'han de deliberar. Les deliberacions s'han d'iniciar als 13 dies hàbils de la presentació de l'esmentat projecte raonat.

Si les negociacions es prorroguen per un termini que excedeixi la vigència del Conveni, s'ha d'entendre que aquest queda prorrogat fins finalitzar les negociacions.

Secció tercera

Compensació, garantia personal i absorció

Article 6

Compensacions

En matèria de compensació i absorció de condicions pactades, ha de regir allò establert sobre això pel Decret 55/1963, de 17 de gener, i la seva Ordre complementària, de 5 de febrer del mateix any i, a més a més, les absorcions que amb caràcter específic s'estableixen de manera concreta en aquest Conveni.

Les retribucions establertes en aquest Conveni han de compensar i absorbir les existents en el moment de la seva entrada en vigor, sigui quina sigui la seva naturalesa o el seu origen.

Article 7

Garantia personal

S'han de respectar les situacions personals que en concepte de percepció de qualsevol classe siguin més beneficioses que les fixades en l'esmentat Conveni, les quals s'han de mantenir estrictament com a personals. Pel que fa a la resta de condicions s'han d'entendre unificades per les normes establertes en aquest Conveni.

Article 8

Absorbibilitat

Les disposicions legals futures que impliquin variacions econòmiques, en tots o en alguns dels conceptes retribuïts existents, o en d'altres de nous, únicament tenen eficàcia pràctica si, globalment considerats i sumats als conceptes retributius vigents amb anterioritat al Conveni, superen el nivell total d'aquest. En cas contrari s'han de considerar absorbits per les millores pactades en aquest Conveni.

Secció quarta

Respecte a allò convingut

Article 9

Vinculació a la totalitat

En cas que els òrgans jurisdiccionals competents, en exercici de les facultats que els són pròpies, no aprovessin alguns dels pactes del Conveni, aquest restaria sense eficàcia pràctica i s'hauria de reconsiderar la totalitat del seu contingut.

Secció cinquena

Comissió Paritària

Article 10

Interpretació del Conveni

Es crea la Comissió Paritària del Conveni com a organisme d'interpretació, arbitratge, conciliació i vigilància del seu compliment.

Article 11

Funcions de la Comissió Paritària

Les funcions de la Comissió Paritària són les següents:

  1. Interpretació autèntica del Conveni.

  2. Arbitratge de les qüestions o problemes sotmesos a la seva consideració per les parts o en els supòsits previstos concretament en l'articulat d'aquest Conveni.

  3. Intervenció, a instàncies d'una de les parts, amb caràcter immediat, en conflictes col·lectius, a l'efecte d'interposar la seva mediació, interpretar allò acordat i oferir arbitratge.

  4. Vigilància del compliment d'allò pactat.

  5. Anàlisi de l'evolució de les relacions entre les parts contractants.

  6. Intervenció en l'aplicació de la clàusula de no vinculació salarial.

L'exercici de les anteriors funcions no ha d'obstaculitzar en cap cas la competència respectiva de les jurisdiccions administratives i contencioses previstes en les disposicions legals.

S'ha de reunir, amb caràcter ordinari, almenys una vegada cada trimestre.

Article 12

Composició

La Comissió Paritària està formada per un màxim de 8 membres de les representacions signants del Conveni amb igual nombre d'empresaris i treballadors, i també, a més, pels assessors respectius.

Els representants d'empresaris i treballadors els han d'elegir les respectives representacions. És preferible que hagin estat vocals de la Comissió Deliberadora.

Els assessors els han de designar lliurement els vocals de cadascuna de les respectives representacions.

La Comissió Paritària pot, a més, utilitzar els serveis permanents o ocasionals d'assessors en les matèries que siguin de la seva competència.

Es designa com a domicili d'aquesta Comissió qualsevol de les seus de les parts signants.

Article 13

Submissió de qüestions a la Comissió

S'ha de donar coneixement, sempre per escrit, a la Comissió Paritària de qualsevol dubte, discrepància o conflicte que es pogués produir a conseqüència de la interpretació i aplicació del Conveni perquè la...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR