Convenio colectivo - Majoristes de Fruites, Verdures, Hortalisses, Plàtans i Patates, Barcelona

Inicio de Vigencia 1 de Enero de 2008
Fin de Vigencia31 de Diciembre de 2008
Publicado enDiari Oficial de la Generalitat de Catalunya nº 5199 de 21/08/2008

RESOLUCIÓ

TRE/2606/2008, de 22 de juliol, per la qual es disposa la inscripció i la publicació del Conveni col·lectiu de treball de majoristes de fruites, verdures, hortalisses, plàtans i patates de la província de Barcelona per a l'any 2008 (codi de conveni núm. 0802875).

Vist el text del Conveni col·lectiu de treball de majoristes de fruites, verdures, hortalisses, plàtans i patates de la província de Barcelona, subscrit per l'Associació Gremial d'Empreses Majoristes de Fruita i Verdura de Barcelona i Província, CCOO i UGT el dia 4 de juliol de 2008, i de conformitat amb el que disposen l'article 90.2 i 3 del Reial decret legislatiu 1/1995, de 24 de març, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de l'Estatut dels treballadors; l'article 2.b) del Reial decret 1040/1981, de 22 de maig, sobre registre i dipòsit de convenis col·lectius de treball; el Decret 326/1998, de 24 de desembre, de reestructuració de les delegacions territorials del Departament de Treball, modificat pel Decret 106/2000, de 6 de març, de reestructuració parcial del Departament de Treball; el Decret 199/2007, de 10 de setembre, de reestructuració del Departament de Treball, i altres normes aplicables,

Resolc:

.1 Disposar la inscripció del Conveni col·lectiu de treball de majoristes de fruites, verdures, hortalisses, plàtans i patates de la província de Barcelona per a l'any 2008 (codi de conveni núm. 0802875) al Registre de convenis dels Serveis Territorials del Departament de Treball a Barcelona.

.2 Disposar que el text esmentat es publiqui al DOGC.

Barcelona, 22 de juliol de 2008

Elisenda Giral i Masana

Directora dels Serveis Territorials

a Barcelona

Transcripció literal del text signat per les parts

CONVENI

col·lectiu de treball de majoristes de fruites, verdures, hortalisses, plàtans i patates de la província de Barcelona per a l'any 2008

Capítol 1

Disposicions generals

Secció 1

Àmbit

Article 1

Àmbit funcional

El present Conveni serà aplicable a totes les empreses dedicades al comerç majorista de fruites, verdures, hortalisses, plàtans i patates en la província de Barcelona, així com a aquelles dedicades a la manipulació i envasat d'aquests productes.

Article 2

Àmbit territorial

El present Conveni serà d'àmbit provincial, encara que la seu central de les empreses no hi radiqui.

Article 3

Àmbit personal

El present Conveni afectarà a tots els treballadors del Mercat Central de Fruites i Hortalisses de Barcelona (Mercabarna), Mercat de la Mancomunitat, Sabadell-Terrassa i a tots els magatzems de comerç majorista, envasat i manipulació de fruites, verdures, hortalisses, patates i plàtans situats a la província de Barcelona. S'hi inclou així mateix el personal contractat pels agricultors i empreses o entitats com cambres agràries, cooperatives, societats agràries de transformació (SAT), o altres de qualsevol règim jurídic que desenvolupin aquesta activitat dins dels mercats centrals i zones d'activitats complementàries d'aquests.

De conformitat amb la disposició addicional 6 del Conveni col·lectiu de 1989, tant les empreses com els treballadors que prestaven els seus serveis en el Mercat Central de l'Hospitalet, passaran a regir-se definitivament, per les condicions establertes en el present Conveni amb referència a Mercabarna.

Secció 2

Durada

Article 4

Vigència

El present Conveni entrarà en vigor el dia 1 de gener de 2008 finalitzant la seva vigència el dia 31 de desembre de 2008. Els efectes econòmics seran així mateix a partir del 1 de gener de 2008.

Article 5

Denúncia

La denúncia del present Conveni s'haurà de realitzar amb 1 mes d'antelació a la data de la seva finalització o en el seu cas, en el termini que s'indiqui normativament.

Les parts signants del Conveni: l'Associació Gremial d'Empresaris Majoristes (AGEM), Federació de Catalunya de Treballadors de Comerç del sindicat d'UGT i el sindicat de CCOO Federació d'Alimentació, s'obliguen recíprocament a comunicar-se la denúncia del Conveni que en el seu dia efectuïn. En tant en quant es negociï el proper conveni després de la finalització de període de vigència del present, aquest seguirà vigent.

S'acorda que cas de no denunciar-se en el termini anteriorment indicat s'aplicarà de forma automàtica un increment sobre les taules salarials que figuren en l'annex de l'IPC nacional, quedant vigent la resta del text del Conveni.

Secció 3

Compensació, garantia personal i absorció

Article 6

Compensació

Els increments salarials que es pacten en el present Conveni no podran ser absorbits ni compensats per les millores, pactes privats o el plus voluntaris concedits per les empreses, excepte que s'hagin concedit amb posterioritat al 31.12.2000.

Article 7

Garantia "ad personam"

Es reconeixeran les situacions personals que en el seu conjunt siguin, des del punt de vista de la percepció més beneficiosa per a les fixades en el present Conveni, mantenint-se estrictament "ad personam".

Article 8

Garanties

Les condicions que es fixen en el present Conveni es consideren mínimes i, en conseqüència, qualsevol pacte contrari entre treballador i empresa no prevaldrà sobre el que aquí s'ha establert.

secció 4

Respecte al que s'ha convingut

Article 9
  1. En el supòsit que la jurisdicció laboral en ús de les facultats que li son pròpies no aprovés algun dels pactes del present Conveni, aquests quedarien sense eficàcia, i s'hauria de reconsiderar el Conveni en la seva totalitat.

  2. Ambdues parts es comprometen durant la vigència del present Conveni a no negociar i a oposar-se, en el seu cas, a la deliberació i conclusió de convenis col·lectius de treball d'àmbit menor per aquesta activitat, excepte els d'una empresa individualitzada.

Secció 5

Comissió Paritària

Article 10

Vigència i interpretació del Conveni

S'estableix, per a la vigència i compliment de les qüestions que es derivin del present Conveni una Comissió Paritària segons el què s'indica a continuació:

  1. Estarà formada per 4 vocals en representació de les empreses.

  2. Per la part social seran 4 els seus representants.

  3. Preferentment tots seran elegits d'entre els qui hagin integrat les representacions de la Comissió deliberant del Conveni.

  4. Les reunions de la Comissió Paritària seran presidides obligatòriament per un president.

  5. A les reunions de la Comissió podran assistir, amb veu però sense vot, els assessors de les respectives representacions.

  6. Són funcions de la Comissió Paritària, concordant, les següents:

  1. La interpretació del Conveni.

  2. L'arbitratge de les qüestions que les parts sotmetin a la seva consideració.

  3. La Comissió Paritària entendrà de la interpretació i desenvolupament del present Conveni, així com dels temes fonamentals generals a nivell provincial.

  4. Les decisions de la Comissió Paritària s'adoptaran per majoria simple.

  5. Quan es tracti d'algun cas que afecti l'empresa i treballadors que formin part de la Comissió Paritària, seran escoltats per altres components, però no estaran presents en les corresponents deliberacions.

  6. Totes les altres que se li atribueixin en el present Conveni.

La Comissió Paritària es reunirà quan ho sol·liciti una de les parts i en un termini màxim de 10 dies, des de la notificació de qualsevol de elles.

Els acords en qualsevol convocatòria seran vàlides sempre que hi concorrin com a mínim 6 vocals en igualtat paritària.

Una vegada reunida la Comissió Paritària, suposant que no s'arribés a cap acord ambdues parts acorden sotmetre's a la mediació del Tribunal Laboral de Catalunya, com a pas previ a la via contenciosa davant el jutjat social.

Es fixa com a domicili de la Comissió Paritària el de l'AGEM situat a Mercabarna, Pavelló 6, 2a planta de Barcelona 08040.

Capítol 2

Organització del treball

Article 11

Norma general

  1. Totes les empreses que es regeixin pel present Conveni tindran com a principis bàsics el respecte màxim a la condició del treballador i de les treballadores, sense discriminació per raó de sexe, edat, nacionalitat, religió, raça o ideologia, tant política com sindical.

    Així mateix, les dones podran desenvolupar qualsevol categoria laboral establerta en el present Conveni, sense discriminació per raó de sexe.

  2. L'organització del treball s'efectuarà amb subjecció a allò determinat a l'Acord marc aprovat per Resolució de la Direcció General de Treball, de 21 de març de 1996.

Article 12

Facultats de la Direcció

Es convé que en una empresa que operi en diversos punts o llocs d'un mercat o dins del seu perímetre, podrà segons les seves pròpies necessitats d'organització, adequar el personal al punt o lloc de treball que estimi més adequat, respectant en qualsevol cas, la categoria professional del treballador, així com les condicions establertes en el vigent Estatut dels treballadors i altres disposicions legals.

Article 13

Període de prova

El període de prova per a tots els treballadors sense distinció de categoria serà d'1 mes, excepte pels no qualificats que serà de 15 dies laborables.

Capítol 3

Condicions econòmiques

Secció 1

Article 14

Retribucions

Les taules salarials del present Conveni que comprèn des de 1/01/08 a 31/12/08 seran les que es reflecteixen en l'annex, taules salarials, per cadascuna de les categories que s'hi ressenyen.

Pels menors de 18 anys, s'estableix un salari mínim garantit de:

Mercabarna: 193,37 euros a la setmana.

Mancomunitat Sabadell-Terrassa: 184,75 euros a la setmana.

Resta d'àmbit: 184,42 euros a la setmana.

Els increments salarials no seran de necessària o obligada aplicació per...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR