Convenio colectivo - Fundació de Gestió Sanitària de lHospital de la Santa Creu i Sant Pau, Barcelona

Inicio de Vigencia 1 de Enero de 2006
Fin de Vigencia31 de Diciembre de 2009
Publicado enDiari Oficial de la Generalitat de Catalunya nº 4948 de 16/08/2007

RESOLUCI”

TRE/2561/2007, de 19 de febrer, per la qual es disposa la inscripciÛ i la publicaciÛ del Conveni col∑lectiu de treball de l'empresa FundaciÛ de GestiÛ Sanit‡ria de la Santa Creu i Sant Pau per als anys 2006-2009 (codi de conveni n˙m. 0802302).

Vist el text del Conveni col∑lectiu de treball de l'empresa FundaciÛ de GestiÛ Sanit‡ria de la Santa Creu i Sant Pau, subscrit pels representants de l'empresa i pels dels seus treballadors el dia 21 de desembre de 2006, i de conformitat amb el que disposen l'article 90.2 i 3 del Reial decret legislatiu 1/1995, de 24 de marÁ, pel qual s'aprova el Text refÛs de la Llei de l'Estatut dels treballadors; l'article 2.b) del Reial decret 1040/1981, de 22 de maig, sobre registre i dipÚsit de convenis col∑lectius de treball; l'article 11.2 de la Llei org‡nica 4/1979, de 18 de desembre, de l'Estatut d'autonomia de Catalunya; el Reial decret 2342/1980, de 3 d'octubre, sobre transferËncia de serveis de l'Estat a la Generalitat de Catalunya en matËria de mediaciÛ, arbitratge i conciliaciÛ; el Decret 326/1998, de 24 de desembre, de reestructuraciÛ de les delegacions territorials del Departament de Treball; el Decret 68/2004, de 20 gener, d'estructuraciÛ i de reestructuraciÛ de diversos departaments de l'AdministraciÛ de la Generalitat; el Decret 223/2004, de 9 de marÁ, de reestructuraciÛ d'Úrgans territorials de l'AdministraciÛ de la Generalitat; el Decret 190/2005, de 13 de setembre, de reestructuraciÛ parcial del Departament de Treball i Ind˙stria; el Decret 421/2006, de 28 de novembre, de creaciÛ, denominaciÛ i determinaciÛ de l'‡mbit de competËncia dels departaments de l'AdministraciÛ de la Generalitat de Catalunya, i el Decret 570/2006, de 19 de desembre, d'estructuraciÛ del Departament de Treball,

Resolc:

.1 Disposar la inscripciÛ del Conveni col∑lectiu de treball de l'empresa FundaciÛ de GestiÛ Sanit‡ria de la Santa Creu i Sant Pau per als anys 2006-2009 (codi de conveni n˙m. 0802302) al Registre de convenis dels Serveis Territorials del Departament de Treball a Barcelona.

.2 Disposar que el text esmentat es publiqui al DOGC.

Barcelona, 19 de febrer de 2007

Elisenda Giral i Masana

Directora dels Serveis Territorials

a Barcelona

TranscripciÛ literal del text signat per les parts

CONVENI

col∑lectiu de treball de l'empresa FundaciÛ de GestiÛ Sanit‡ria de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau per als anys 2006-2009

Article 1

¿mbit d'aplicaciÛ funcional i personal

El present Conveni tÈ per objecte regular les relacions laborals entre la FundaciÛ de GestiÛ Sanit‡ria de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau (FGSHSCSP)i el personal al seu servei considerat com a treballador/a.

Aquest Conveni, malgrat el que disposa aquest article, no ser‡ d'aplicaciÛ a les persones excloses de l'‡mbit d'aplicaciÛ de l'Estatut dels treballadors, de conformitat amb els articles 1.3 i 2 de l' esmentada llei.

TambÈ resten exclosos de l'‡mbit d'aplicaciÛ d'aquest Conveni els llicenciats i diplomats que s'incorporin en rËgim de formaciÛ, que es regularan d'acord amb allÚ que estableixin els programes nacionals per a cada especialitat, el RD 1146/2006, de 6 d'octubre, que regula la relaciÛ laboral especial de residËncia per a la formaciÛ d'especialistes en ciËncies de la salut i la legislaciÛ general que els sigui d'aplicaciÛ. Aquesta exclusiÛ no els afectar‡ en quant a les retribucions que expressament s'indiqui que els hi sÛn d'aplicaciÛ (annexos 1 i 2).

Tanmateix, resten exclosos d'aplicaciÛ d'aquest Conveni els c‡rrecs directius que formen part del ComitË de DirecciÛ, aixÌ com els c‡rrecs de sots direcciÛ que en depenen directament. La seva relaciÛ jurÌdica laboral es regular‡ de conformitat amb allÚ que s'estableixi al seu contracte de treball individual.

Article 2

¿mbit temporal

La vigËncia del present Conveni s'estÈn des del dia de la seva signatura fins al dia 31 de desembre de 2009, excepte els efectes econÚmics que seran des del dia 1 de gener de 2006, tret que per a determinades matËries s'estableixi una altra data d'efectes.

Article 3

¿mbit territorial

Aquest Conveni Ès d'aplicaciÛ a tots els centres de treball de la FGSHSCSP, independentment de la seva ubicaciÛ.

Article 4

PrÚrroga i den˙ncia

S'entendr‡ que el Conveni queda prorrogat autom‡ticament d'any en any, si no es denuncia per alguna de les parts amb una antelaciÛ mÌnima de 3 mesos a la data de la seva finalitzaciÛ. La den˙ncia es comunicar‡ a l'altra part mitjanÁant escrit.

Article 5

Garantia ad personam

Els treballadors/es subjectes a aquest Conveni, per afecte de la seva aplicaciÛ, no percebran una retribuciÛ inferior, en conjunt i en cÚmput anual, a la que percebien fins a la seva entrada en vigor. Aquesta garantia tindr‡ car‡cter estrictament personal.

Article 6

AbsorciÛ i compensaciÛ

El conjunt de pactes que contÈ el present Conveni substitueix, Ìntegrament, les condicions, tant econÚmiques com de treball, existents en la seva entrada en vigor, per la qual cosa, aquestes i qualsevulla altres queden compreses i compensades amb la nova regulaciÛ convinguda, i aixÚ independentment del seu origen, car‡cter, naturalesa, denominaciÛ i quantia.

En quant a les disposicions futures que es puguin promulgar durant la vigËncia del Conveni, nomÈs tindran efic‡cia pr‡ctica quan, considerades en el seu conjunt i cÚmput anual, superin les condicions del present Conveni, considerades aixÌ en el seu conjunt i cÚmput anual.

Article 7

VinculaciÛ a la totalitat

Les condicions pactades formen un tot org‡nic i indivisible i, a efectes de la seva aplicaciÛ pr‡ctica, seran considerades globalment.

Article 8

ComissiÛ Parit‡ria

Com a Úrgan per a la interpretaciÛ i vigil‡ncia del Conveni, es constituir‡ una ComissiÛ Parit‡ria que haur‡ de formalitzar-se en el termini d'1 mes a comptar de la signatura d'aquest Conveni. A mÈs, podr‡ exercir funcions de conciliaciÛ, mediaciÛ i arbitratge, en matËries regulades en aquest Conveni, en aquells casos en que les parts, de com˙ acord, ho sotmetin a la seva consideraciÛ.

La ComissiÛ Parit‡ria estar‡ integrada per 12 membres, 6 en representaciÛ dels treballadors/es i 6 en representaciÛ de l'empresa. Els representants dels treballadors/es en aquesta ComissiÛ Parit‡ria hauran de pert‡nyer als sindicats signants d'aquest Conveni, amb un mÌnim d'1 membre per cada un d'aquests sindicats, i si fos possible, en proporciÛ a la representativitat que tinguin aquests sindicats en la ComissiÛ Negociadora del present Conveni.

La ComissiÛ Parit‡ria es reunir‡ a peticiÛ de la majoria de qualsevol de les parts en un termini m‡xim de 20 dies a comptar des de la data de la peticiÛ. En aquest escrit s'hauran d'indicar necess‡riament els temes a tractar.

La ComissiÛ Parit‡ria tÈ com a domicili la seu de la FGSHSCSP, actualment a l'avinguda Sant Antoni Maria Claret, n˙m. 167 de Barcelona (08025).

Article 9

PrelaciÛ de normes

Les normes d'aquest Conveni regularan amb car‡cter preferent les relacions laborals entre la FGSHSCSP i els seus treballadors. En allÚ no previst s'aplicar‡ l'Estatut dels treballadors i altres normes de general aplicaciÛ.

CapÌtol 2

OrganitzaciÛ del treball

Article 10

OrganitzaciÛ del treball

La organitzaciÛ pr‡ctica del treball, pel que fa a les normes que contÈ el present Conveni, i amb les limitacions establertes per les lleis i per aquest Conveni col∑lectiu, Ès facultat exclusiva de l'empresa, sens perjudici del deure d'informaciÛ que en cada moment correspongui envers el ComitË d'Empresa.

Article 11

Mobilitat funcional

  1. Correspon la determinaciÛ de la mobilitat del personal exclusivament a la facultat organitzativa de l'empresa, a fi d'efectuar una distribuciÛ racional del personal d'acord amb les necessitats de cobertura o de qualsevol altra mena que en cada cas es considerin adients. Aquesta mobilitat no tindr‡ altres limitacions que les exigides per els titulacions necess‡ries i pertinenÁa al grup professional corresponent, tal i com estableix l'article 39 de l'Estatut dels treballadors. Els canvis de lloc de treball del personal, determinats per aquesta mobilitat, no es basaran en mesures arbitr‡ries o discriminatÚries.

    Quan el canvi comporti una modificaciÛ de les condicions de treball, hom s'ajustar‡ al que disposa l'article 41 de l'Estatut dels treballadors.

  2. La realitzaciÛ de tasques d'altres grups o subgrups professionals no es considerar‡ de car‡cter superior o inferior mentre es mantinguin com a prevalents les del grup o subgrup professional propi. S'entendr‡ com a prevalents aquelles tasques que percentualment ocupen la major part de la jornada en cÚmput anual.

    En el cas que un treballador/a vingui obligat a realitzar plenament les funcions prevalents prÚpies d'un grup o subgrup professional superior, encara que amb element de temporalitat (interinitat), percebr‡ per aquest concret treball, i...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR