Convenio colectivo - Fruits Secs de Barcelona, Lleida i Girona, Cataluña

Inicio de Vigencia 1 de Enero de 2014
Fin de Vigencia31 de Diciembre de 2016
Publicado enDiari Oficial de la Generalitat de Catalunya nº 7132 de 01/06/2016

Vist el text del Conveni col·lectiu de treball de les empreses emmagatzemadores dedicades a la importació, exportació, manipulació, envasat, torrefacció i comerç majorista i minorista de fruits secs de Barcelona, Girona i Lleida per als anys 2014-2016, subscrit, en data 26/10/2015 i 14/04/2016, per la part empresarial pels representants de l'Associació d'Empreses de Fruits Secs de Barcelona, Girona i Lleida, i per la part social pels representants de FITAG-UGT i CCOO, i d'acord amb el que disposen l'article 90.2 i 3 del Reial decret legislatiu 2/2015, de 23 d'octubre, pel qual s'aprova el Text Refós de la Llei de l'Estatut dels treballadors; l'article 2.1) del Reial decret 713/2010, de 28 de maig, sobre registre i dipòsit de convenis i acords col·lectius de treball; el Decret 86/2016, de 13 de gener, de reestructuració del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, i l'article 6 de la Llei 26/2010, de 3 d'agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya,

Resolc:

--1 Disposar la inscripció del conveni esmentat en el Registre de convenis i acords col·lectius de treball de la Direcció General de Relacions Laborals i Qualitat en el Treball, amb notificació a la Comissió Negociadora.

--2 Disposar la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, amb el compliment previ dels tràmits pertinents.

Barcelona, 18 de maig de 2016

Enric Vinaixa i Bonet

Director general de Relacions Laborals i Qualitat en el Treball

Transcripció literal del text signat per les parts

Conveni

col·lectiu de treball de les empreses emmagatzemadores dedicades a la importació, exportació, manipulació, envasat, torrefacció, i comerç majorista i minorista de Fruits Secs de Barcelona, Girona i Lleida per als anys 2014-2016.

Article 1

Parts que acorden el Conveni:

Associació d'Empreses de Fruits Secs de Barcelona, Girona i Lleida

FITAG-UGT

CCOO

Àmbit i aplicació

El present Conveni col·lectiu serà d'aplicació en l'àmbit de Barcelona, Girona i Lleida, per a totes les empreses industrials i emmagatzemadores, així com treballadors, dedicats a la importació, exportació, manipulació, envasat, torrefacció i comerç majorista i minorista de fruits secs.

També serà d'aplicació en les activitats relacionades amb la industria de fruits secs que tinguin caràcter eminentment agrícola i cooperatiu.

Article 2

Vigència i duració

El present Conveni col·lectiu, independentment de la data de publicació en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, entrarà en vigor el dia 1 de gener de 2014 i tindrà vigència fins el 31 de desembre de 2016 ambdues dates incloses, es a dir, 3 anys naturals de durada.

Referent a la denúncia i prorroga es comunicarà a les parts amb una antelació mínima de 30 dies al seu venciment mentre no es publiqui el nou Conveni aquest serà d'aplicació..

Article 3

Comissió paritària

En compliment de lo disposat en l'article 85 del R.D.L 1/1995, Estatut dels treballadors, s'estableix una Comissió paritària com òrgan d'interpretació, arbitratge i conciliació, vigilància i compliment de les qüestions que deriven de l'aplicació del Conveni col·lectiu. Estarà integrada per dos representants de les empreses i per dos treballadors que formaran part d'aquesta Comissió paritària i que hagin intervingut en la negociació del present Conveni i que seran anomenats pels representants dels treballadors en el moment que fos necessari.

Quan ho demanin les parts, la Comissió paritària estarà composada només per la representació de les dues parts senyalades en el primer apartat d'aquest article i pels seus assessors.

La Comissió paritària es constituirà de la següent manera:

2 representants de l'Associació d'Empreses de Fruits Secs de Barcelona, Girona i Lleida, domicili C/ Londres, 96, pral.-2ª, 08036 Barcelona

1 representant de FITAG-UGT, domicili Rambla del Raval, 29-35, 08001 Barcelona.

1 representant de la Federació Agroalimentària-CCOO, domicili Via Laietana, 16, 3r, 08001 Barcelona

Seran funcions de la Comissió paritària

  1. La interpretació del Conveni col·lectiu.

  2. L'arbitratge de les qüestions que les parts proposin a considerar.

  3. Altres que se li atribueixin en el present Conveni col·lectiu.

L'actuació i el procediment davant la Comissió paritària és requisit previ i indispensable davant qualsevol tipus de tràmit, reclamació i/o denuncia que eventualment formuli qualsevol de les dues parts i/o treballador afectat sobre la interpretació o aplicació del contingut del present Conveni; aixecant-se les corresponents actes de les reunions i dels eventuals acords.

La Comissió paritària disposarà d'un termini de set dies per a pronunciar-se sobre les discrepàncies que poguessin sorgir, a comptar a partir de la discrepància plantejada, segons disposa l'article 14.4 del RDL 3/2012 de 10 de febrer, i en referència a l'article 82.3 de l'ET.

Els terminis d'actuació de la Comissió paritària serà de 15 dies, a excepció dels temes previstos a l'article 82.3 de l'ET, que ja es recull a l'article 24 del conveni i que és de 7 dies. En cas de discrepàncies en el sí de la Comissió paritària, aquestes es sotmetran als sistemes no judicials de solució de conflictes establerts mitjançant els acords interprofessionals d'àmbit de Catalunya.

El domicili de la Comissió paritària serà a Barcelona, Carrer Londres, 96, principal, 2ª, D.P. 08036.

Article 4

4.1 Ingressos i períodes de prova

Ingressos en l'empresa: l'ingrés dels treballadors s'ajustarà a les normes legals de caràcter general i a les especials per a persones amb discapacitat, atorgant el dret a l'empresa a realitzar als interessats les proves que consideri oportunes.

L'empresa comunicarà a la representació legal dels treballadors, conforme a les competències legals que aquest tingui, aquelles noves incorporacions i el resultat dels períodes de prova.

4.2 Ascensos

El treballador del grup professional VI amb funcions de peó, amb una antiguitat de 3 anys a l'empresa, ascendirà al grup V amb funcions d'especialista.

Article 5

Jornada laboral

La jornada laboral de treball per a tot el personal afectat pel present Conveni serà de 40 hores setmanals equivalents en còmput anual a 1.796 hores per als anys de vigència del present conveni.

Article 6

Cessament i termini de preavís

El personal que, una vegada superat el període de prova, vulgui cessar el seus serveis a l'empresa, estarà obligat a donar els següents terminis de preavís:

Tècnics, administratius i comercials: 1 mes.

La resta del personal: 15 dies.

L'incompliment d'aquests terminis ocasionarà al treballador la pèrdua de la retribució real corresponent als dies que li faltin per a cobrir el termini, i es descomptarà de les parts proporcionals per gratificacions i vacances que li corresponguessin.

Article 7

Vacances

Les vacances seran per un període de 30 dies naturals per als treballadors que portin a l'empresa més d'un any, podent-les fraccionar en dos períodes, el primer no inferior a 23 dies i el segon de 7 dies. En el cas que sigui l'empresa qui decideixi fraccionar-les el segon període de 7 dies seran laborables. Als treballadors amb un període de servei a l' empresa inferior a un any els hi correspondrà la part proporcional.

Article 8

Llicencies i permisos

El treballador, previ avís i justificació podrà absentar-se del lloc de treball, amb dret a remuneració, per algun dels motius i pel temps següent:

  1. Quinze dies naturals en cas de matrimoni.

  2. Tres dies pel naixement d'un fill i per defunció, accident, malaltia greu, amb hospitalització o intervenció quirúrgica sense hospitalització que requereixi repòs domiciliari, de parents fins el segon grau de consanguinitat o afinitat.

  3. Quan amb tal motiu el treballador necessiti fer un desplaçament de més de 200 kilòmetres a l'efecte, el termini serà de dos dies més.

  4. Un dia per trasllat del domicili habitual.

  5. El temps indispensable per al compliment d'un deure inexcusable de caràcter públic i personal, comprès en l' exercici de sufragi actiu. Quan consti en una norma legal o convencional un període determinat s' estarà al que aquesta disposi en quant a la duració de la absència i a la seva compensació econòmica.

  6. Per a realitzar funcions sindicals o de representació del personal en els termes establerts legalment.

  7. Les treballadores, per lactància d'un fill menor de nou mesos, tindran dret a una hora d'absència del lloc de treball, que podran dividir en dos fraccions. La duració del permís s'incrementarà proporcionalment en los casos de part múltiple. La dona per la seva voluntat, podrà substituir aquest dret per una reducció de la seva jornada en mitja hora amb la mateixa finalitat o acumular-lo en catorze jornades complertes. Aquest permís podrà ser gaudir indistintament per la mare o el pare en cas de que els dos treballin.

  8. Una jornada per anualitat per a assumptes propis, amb un preavís de 6 dies i sense menyscapte de les necessitats del servei.

  9. Que per raons de guarda legal tingui a sota la seva cura directe algun menor de dotze anys o a una persona amb discapacitat física, psíquica o sensorial, que no exerceixi una activitat retribuïda, tindrà dret a una reducció de jornada de treball, amb la disminució proporcional del salari entre, al menys, un octau i un màxim de la meitat de la duració d'aquella.

  10. Tindrà el mateix dret qui necessiti encarregar-se de la cura directe d'un familiar, fins al segon grau de consanguinitat o afinitat, que per raons d'edat, accident o malaltia no pugui valer-se per si mateix, i que no exerceixi activitat retribuïda.

La reducció de jornada contemplada en...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR