Convenio colectivo - Empreses de Remolcadors de Trànsit Interior i Exterior de Ports, Barcelona

Inicio de Vigencia 1 de Enero de 2008
Fin de Vigencia31 de Diciembre de 2011
Publicado enDiari Oficial de la Generalitat de Catalunya nº 5249 de 03/11/2008

RESOLUCIÓ

TRE/3217/2008, de 25 de setembre, per la qual es disposa la inscripció i la publicació del Conveni col·lectiu de treball de les empreses de remolcadors de trànsit interior i exterior de ports de la província de Barcelona per als anys 2008-2011 (codi de conveni núm. 0803625).

Vist el text del Conveni col·lectiu de treball de les empreses de remolcadors de trànsit interior i exterior de ports de la província de Barcelona, subscrit per l'Associació Catalana de Remolcadors, CGT i OTEP, i de conformitat amb el que disposen l'article 90.2 i 3 del Reial decret legislatiu 1/1995, de 24 de març, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de l'Estatut dels treballadors; l'article 2.b) del Reial decret 1040/1981, de 22 de maig, sobre registre i dipòsit de convenis col·lectius de treball; el Decret 326/1998, de 24 de desembre, de reestructuració de les delegacions territorials del Departament de Treball, modificat pel Decret 106/2000, de 6 de març, de reestructuració parcial del Departament de Treball; el Decret 199/2007, de 10 de setembre, de reestructuració del Departament de Treball, i altres normes d'aplicació,

Resolc:

.1 Disposar la inscripció del Conveni col·lectiu de treball de les empreses de remolcadors de trànsit interior i exterior de ports de la província de Barcelona per als anys 2008-2011 (codi de conveni núm. 0803625) al Registre de convenis dels Serveis Territorials del Departament de Treball a Barcelona.

.2 Disposar que el text esmentat es publiqui al DOGC.

Barcelona, 25 de setembre de 2008

Elisenda Giral i Masana

Directora dels Serveis Territorials a Barcelona

Traducció del text original signat per les parts

CONVENI

col·lectiu d'empreses de remolcadors de trànsit interior i exterior de ports de la província de Barcelona per als anys 2008-2011.

Exposició de motius

Les parts que subscriuen aquest Conveni reiteren la manifestació continguda en les anteriors edicions, en relació amb l'adequació de les especials exigències que comporta la feina del col·lectiu afectat a les disposicions que estableixen els articles 34 i 35 de l'Estatut dels treballadors. En aquest marc, dins la jornada pactada en què els treballadors han de romandre a disposició de les empreses, s'ha fet necessari de distingir entre la que pertoca al que es considera temps de presència, en què els treballadors romanen en els vaixells atracats al port esperant que se'ls requereixi perquè efectuïn algun servei, i el temps en què efectivament compleixen les tasques pròpies de l'activitat. És per aquestes consideracions que els signants, recollint l'experiència del pla de treball incorporat en convenis anteriors, han considerat necessari d'establir en còmput anual, amb una distribució regular al llarg dels 11 mesos naturals de treball efectiu, el nombre d'hores durant les quals els treballadors han d'estar a disposició de les empreses, sens perjudici del respecte als límits que preveuen les disposicions esmentades.

Per tot això, exercint el dret a la negociació col·lectiva que l'article 37 de la Constitució reconeix als empresaris i als treballadors, els signants, en la representació que tenen respectivament i que es reconeixen recíprocament, estableixen aquest Conveni.

Capítol 1

Disposicions de caràcter general

Article 1

Àmbit d'aplicació funcional

El present Conveni col·lectiu és d'aplicació a totes les empreses l'activitat de les quals es basa en el remolc portuari, tant interior com exterior dels ports, d'altura, activitat off shore, d'assistència i salvament i totes les activitats que tinguin aquest fi.

Article 2

Àmbit territorial

Aquest Conveni col·lectiu afecta les empreses de remolcadors que operen als ports d'interès general que es defineixen a la Llei 27/1992 i que són a la província de Barcelona.

Article 3

Àmbit personal

Aquest Conveni col·lectiu afecta tot el personal de plantilla de les empreses que presten els seus serveis a bord dels seus remolcadors, és a dir, que sigui apte per ser embarcat en qualsevol moment, com també el personal de base, de manteniment i d'oficines amb vinculació laboral comuna. No obstant això, aquest personal conserva la seva normativa particular.

Article 4

Aplicació temporal

Aquest Conveni col·lectiu entra en vigor l'1 de gener de 2008, independentment de la data en què l'autoritat laboral el registri i de la data en què es publiqui al DOGC, i té efectes fins al 31 de desembre de 2011.

Article 5

Pròrroga i denúncia

Si no hi ha denúncia de cap de les parts, les normes que estableix aquest Conveni col·lectiu s'han de considerar prorrogades indefinidament fins que es produeixi la signatura del següent Conveni col·lectiu. La denúncia del Conveni per part de qualsevol de les parts signants s'ha de fer mitjançant un escrit adreçat a l'autoritat laboral competent, el qual s'ha de traslladar a l'altra part, com a mínim amb 3 mesos d'antelació a la data de venciment.

Una vegada denunciat el Conveni, fins que s'arribi a un nou acord es manté en vigor el contingut normatiu del Conveni.

Article 6

Vinculació a la totalitat

Les condicions pactades en aquest Conveni col·lectiu constitueixen un tot orgànic i indivisible i a l'efecte de la seva aplicació pràctica han de ser considerades globalment. En el cas que sigui declarada la il·legalitat o nul·litat de qualsevol de les clàusules del Conveni, les parts s'obliguen a aplicar les fórmules de correcció que s'hagin acordat prèviament o, si no s'han previst, a esmenar els defectes que hagi causat aquesta declaració com més aviat millor, i fins que no s'arribi a un acord, s'ha d'aplicar la resta del Conveni.

Article 7

Condicions més beneficioses. Absorció i compensació

El conjunt de pactes que conté el present Conveni substitueix íntegrament les condicions retributives o de treball existents en la seva entrada en vigor, que queden expressament compreses i compensades amb la nova regulació.

Les normes que estableix aquest Conveni tenen el caràcter de mínimes per a tot el sector de remolcadors en ports d'interès general de la província de Barcelona. Si durant la vigència d'aquest Conveni es dicta una disposició legal de caràcter general o específic per al sector dels remolcadors que millora qualsevol de les condicions que es pacten en aquest Conveni, no ha de tenir eficàcia pràctica si en conjunt i en còmput anual no supera les condicions d'aquest Conveni col·lectiu de treball.

Article 8

Comissió Paritària

Es crea la Comissió Paritària del Conveni com a òrgan d'interpretació, conciliació i arbitratge, constituïda per 5 membres de cada representació, designats per la Comissió Econòmica i la Comissió Social respectivament.

La Comissió Paritària té el seu domicili a Barcelona, al moll Evaristo Fernández (Edifici Remolcadors).

Article 9

Text bilingüe

Aquest Conveni col·lectiu de treball es redacta en llengua castellana, idioma oficial en tot l'Estat espanyol, i s'acorda de traduir-lo a la llengua catalana, oficial a Catalunya. En el cas que hi hagi diverses interpretacions segons la llengua emprada, en tot cas ha de prevaler la interpretació del text en llengua castellana.

Capítol 2

Condicions de treball

Article 10

Feines diferents de les del càrrec

No es pot ordenar a cap tripulant d'efectuar feines que no siguin de la naturalesa que figura al quadre indicador, llevat dels casos que, segons el parer del capità o del patró, sigui necessari d'efectuar-les amb vista a garantir la seguretat del remolcador i de la seva tripulació, la navegació i, així mateix, la recollida de vals que preveu l'article 16.

Si durant la navegació un tripulant fa guàrdia, no se li poden encarregar feines diferents de les que són específiques de la guàrdia.

Article 11

Feines de categoria inferior o superior

Personal no titulat

Efectuar feines de categoria superior dóna automàticament al tripulant que les efectua el sou i les altres condicions laborals inherents al personal d'aquesta categoria superior.

La realització d'aquestes feines per un període superior a 210 dies a l'any d'una manera discontínua o bé durant 120 dies d'una manera continuada comporta la consolidació de la categoria superior per al personal que les efectua i també de totes les condicions laborals corresponents.

En el cas que el tripulant s'embarqui en unitats de la flota de la mateixa companyia i no hi hagi cap plaça amb la categoria superior ja consolidada, ha d'ocupar el seu lloc anterior, però amb les condicions econòmiques del lloc que ja ha consolidat.

Personal titulat

Pot ser destinat a feines de categoria inferior sempre que hi hagi acord entre l'empresa i el treballador.

Per ocupar llocs de categoria superior, els tripulants que els han sol·licitat tenen preferència abans que els de nou embarcament, per ordre d'antiguitat, d'acord amb els seus mèrits. Han de complir un període de prova.

Article 12

Feines especials

Es consideren feines especials les que en condicions normals no han de ser fetes obligatòriament pels tripulants del remolcador, ja que pertoca fer-les al personal de terra. Cap treballador no pot ser obligat a fer aquestes feines, tret que hi hagi una circumstància especial que faci perillar la seguretat del remolcador o de la seva tripulació. Els tripulants han de pactar amb l'armador o amb els seus representants les...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR