Convenio colectivo - Col·lectivitats, Cataluña

Inicio de Vigencia 1 de Enero de 2014
Fin de Vigencia31 de Diciembre de 2017
Publicado enDiari Oficial de la Generalitat de Catalunya nº 6993 de 09/11/2015

Vist el text del Conveni col·lectiu de treball per al sector de les col·lectivitats de Catalunya, subscrit, en data 21 de setembre de 2015, per la part empresarial, pels representants de l’Associació Catalana d’Empreses de Restauració Col.lectiva (ACERCO), i per la part social pels representants de la Federació de Serveis per a la Mobilitat i el Consum de Catalunya (SMC-UGT), i d’acord amb el que disposen l’article 90.2 i 3 del Reial decret legislatiu 1/1995, de 24 de març, pel qual s’aprova el Text Refós de la llei de l’Estatut dels treballadors; l’article 2 del Reial decret 713/2010, de 28 de maig, sobre registre i dipòsit de convenis i acords col·lectius de treball; el Decret 63/2015, de 28 d’abril, de reestructuració del Departament d’Empresa i Ocupació, i l’article 6 de la Llei 26/2010, de 3 d’agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya,

Resolc:

--1 Disposar la inscripció del conveni esmentat en el Registre de convenis i acords col·lectius de treball de la Direcció General de Relacions Laborals i Qualitat en el Treball, amb notificació a la Comissió Negociadora.

--2 Disposar la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, amb el compliment previ dels tràmits pertinents.

Barcelona, 2 de novembre de 2015

Jordi Miró i Meix

Director general de Relacions Laborals i Qualitat en el Treball

Traducció del text signat per les parts

II Conveni col·lectiu per al sector de les col·lectivitats de Catalunya

Capítol 1

Determinació de les parts

Article 1

Determinació de les parts

El present Conveni col·lectiu per a la indústria de col·lectivitats de Catalunya es pacta entre la l’Associació Catalana d’Empreses de Restauració Col·lectiva (ACERCO) d’una part, i la Federació de Serveis per a la mobilitat i el consum de Catalunya (SMC-UGT) d’una altra.

Capítol 2

Àmbit d’aplicació

Article 2

Àmbit funcional

  1. El present Conveni col·lectiu afecta i obliga a tots els establiments i empreses, qualsevol que sigui la forma jurídica que adoptin, dedicats a l’activitat de restauració col·lectiva i menjar transportat, dins de les empreses de col·lectivitats afectades pel present conveni.

  2. A l’efecte de la seva inclusió en l’àmbit funcional d’aquest Conveni:

  1. Són de restauració col·lectiva les empreses que, mitjançant un contracte o una concessió administrativa, serveixin menjars i/o begudes a contingents particulars i no al públic en general.

Article 3

Àmbit territorial

El Conveni afectarà a tots els centres de treball de les empreses a les que es refereix l'article anterior ubicats en el territori de Catalunya.

Article 4

Àmbit personal

El Conveni afectarà a tots els treballadors/res que componen o componguin les plantilles de les empreses incloses en els àmbits funcional i territorial dels articles 2 i 3 descrits anteriorment, amb excepció dels compresos en els articles 1r.3.c) i 2n.1.a) del text refós de l'Estatut dels treballadors, aprovat per Reial decret legislatiu 1/1995, de 24 de març, desenvolupat aquest últim pel RD 1382/85, d'1 d'agost.

Totes les referències del present Conveni col·lectiu al terme “treballador” s’entendran efectuades indistintament a la persona, home o dona, excepte aquells supòsits en el que el mateix conveni col·lectiu limiti expressament la titularitat del dret. Totes les referències a la persona treballadora, plantilla, es refereixen a les treballadores i els treballadors que la composen, sense que això evidencií altres conseqüències legals.

Article 5

Àmbit temporal

  1. Entrada en vigor

    Les condicions pactades en el present Conveni col·lectiu entraran en vigor a tots els efectes el dia 1 de gener de 2014, amb independència, per tant, de la data de la seva publicació en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

  2. Durada

    La durada serà de quatre anys: des del dia 1 de gener 2014 fins el dia 31 de desembre de 2017, excepte pel que es refereix a aquelles clàusules per a les quals s'estableixi una vigència i durada diferents.

  3. Denúncia i revisió

    A partir del 31 de desembre de 2017, el Conveni es prorrogarà tàcitament i automàticament d'any en any amb independència d’intervenir denúncia expressa de qualsevol de les parts signants. Si existeix aquesta, s’haurà d’efectuar amb un mes d’antelació a la data de finalització de la vigència del conveni o la pròrroga.

  4. Un cop denunciat el conveni per qualsevol de les parts signants i fins que no s'aconsegueixi un acord exprés es mantindrà en ultraactivitat indefinida, excepte en aquells aspectes en què de forma expressa o concreta es prevegin altres conseqüències.

    Capítol 3

    Clàusules generals

Article 6

Prelació de normes i dret supletori

Les normes contingudes en el present Conveni regularan les relacions entre les empreses i el seu personal de forma preferent i prioritària. Igualment, serà d’aplicació l’ Acord laboral d'àmbit estatal per al Sector d'hostaleria (ALEH), vigent en cada moment, en relació amb les matèries imposades actualment (període de prova, contractació, classificació professional, mobilitat i polivalència funcional, promoció professional, règim disciplinari laboral i subrogació per canvi de titular).

Amb caràcter supletori i en el que no està previst en les disposicions contemplades en l’apartat anterior, s’aplicarà el Text Refós de l’Estatut dels treballadors, aprovat per Real decret legislatiu 1/1995, de 24 de març, així com les demés disposicions de caràcter general i legislació laboral vigent.

Article 7

Compensació i absorció

Les condicions establertes en el present Conveni col·lectiu considerades en el seu conjunt i en còmput anual, podran ser compensades amb les ja existents en el moment d'entrar en vigor, qualsevol que sigui l'origen o causa de les mateixes. Així mateix podran ser absorbides per altres condicions superiors fixades per disposició legal, contracte individual, concessions voluntàries, etc., que poguessin aplicar-se en endavant, sense perjudici del que pugui establir-se mitjançant pactes d'empresa.

Això no obstant, no seran compensables ni absorbibles els complements personals o de lloc de treball, llevat de pacte en contrari, que se celebrarà per escrit.

Article 8

Condicions més beneficioses i garantia ad personam

Totes les condiciones establertes en aquest Conveni tenen la consideració de mínimes, per el que els pactes, clàusules, condicions i situacions actuals implantades individualment o col·lectivament entre empresaris i treballadors que en el seu conjunt anual impliquin condicions més beneficioses que les pactades en aquest Conveni, hauran de respectar-se en la seva integritat.

Article 9

Vinculació a la totalitat

Les condicions pactades en el present Conveni col·lectiu constitueixen un tot orgànic i indivisible i a efectes de la seva aplicació pràctica seran considerades globalment.

En el supòsit que es declarés la nul·litat per via judicial o a través de qualsevol procediment de solució de conflictes alternatius, d'una part del Conveni col·lectiu, la resta del seu text quedarà en vigor a excepció de les clàusules declarades nul·les.

En el supòsit anterior la Comissió negociadora es compromet a negociar un nou redactat de les clàusules declarades nul·les en el termini màxim de 21 dies a comptar des de la notificació de la declaració de nul·litat.

En cas de desacord les parts es sotmeten expressament als procediments de conciliació i mediació del Tribunal Laboral de Catalunya.

Durant la nova negociació de l'articulat declarat nul, serà d'aplicació, en el seu cas, i als efectes que no es produeixi un buit normatiu, el previst en el text refós de l'Estatut dels treballadors, aprovat per Reial decret legislatiu 1/1995, de 24 de març.

Article 10

Publicitat

Es considera convenient que en el tauler d'anuncis o en qualsevol dependència de l'empresa utilitzada per la representació legal dels treballadors i per la deguda informació i coneixement d'aquests, es tingui exposada i a disposició dels mateixos una còpia del present Conveni col·lectiu.

Article 11

Comissió paritària i conflictes col·lectius

  1. En compliment del que disposa l'article 85 del text refós de l'Estatut dels treballadors aprovat per Reial decret legislatiu 1/1995, de 24 de març, s'estableix, per a la vigència i compliment de les qüestions que deriven de l'aplicació del Conveni, una Comissió paritària que estarà formada proporcionalment a la seva representació a la comissió negociadora del conveni, per cinc representants pertanyent a l'organització empresarial i cinco a les organitzacions sindicals signants del present Conveni col·lectiu.

    D’entre les persones designades per formar l'esmentada Comissió s'escollirà un president i un secretari pertanyent a cada una de les parts, alternant-se anualment els càrrecs esmentats entre ambdues representacions, empresarial i sindical.

    Sense perjudici de què la Comissió es doti del seu propi reglament de funcionament, la funció del president tindrà caràcter moderador i ordenador de les sessions, mentre que les funcions del secretari seran bàsicament les de convocatòria de la Comissió i l'aixecament de les actes de les reunions realitzades.

    La...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR