Convenio colectivo - Indústria de la Flequeria, Barcelona

Inicio de Vigencia 1 de Enero de 2007
Fin de Vigencia31 de Diciembre de 2010
Publicado enDiari Oficial de la Generalitat de Catalunya nº 5102 de 02/04/2008

RESOLUCIÓ

TRE/909/2008, de 4 de febrer, per la qual es disposa la inscripció i la publicació del Conveni col·lectiu de treball de la indústria flequera de la província de Barcelona per als anys 2007-2010 (codi de conveni núm. 0802525).

Vist el text del Conveni col·lectiu de treball de la indústria flequera de la província de Barcelona, subscrit pel Gremi de Flequers de la Província de Barcelona, el Gremi de Forners de Barcelona, UGT i CCOO el dia 28 de desembre de 2007, i de conformitat amb el que disposen l'article 90.2 i 3 del Reial decret legislatiu 1/1995, de 24 de març, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de l'Estatut dels treballadors; l'article 2.b) del Reial decret 1040/1981, de 22 de maig, sobre registre i dipòsit de convenis col·lectius de treball; el Decret 326/1998, de 24 de desembre, de reestructuració de les delegacions territorials del Departament de Treball, modificat pel Decret 106/2000, de 6 de març, de reestructuració parcial del Departament de Treball; el Decret 199/2007, de 10 de setembre, de reestructuració del Departament de Treball, i altres normes d'aplicació,

Resolc:

.1 Disposar la inscripció del Conveni col·lectiu de treball de la indústria flequera de la província de Barcelona per als anys 2007-2010 (codi de conveni núm. 0802525) al Registre de convenis dels Serveis Territorials del Departament de Treball a Barcelona.

.2 Disposar que el text esmentat es publiqui al DOGC.

Barcelona, 4 de febrer de 2008

Elisenda Giral i Masana

Directora dels Serveis Territorials a Barcelona

Transcripció literal del text signat per les parts

XXII CONVENI

col·lectiu de la indústria flequera de la província de Barcelona per als anys 2007-2010

Capítol 1

Disposicions generals

Article 1

Àmbit funcional i territorial

El present Conveni afecta totes les empreses i els treballadors de la província de Barcelona que estiguin dedicats a l'elaboració, cocció o simplement venda de pa, encara que comparteixin aquesta activitat amb una altra.

Els treballadors regits per aquest Conveni estan obligats a complir-lo i les empreses estan obligades a assumir les càrregues que el seu compliment generi.

També estan inclosos en l'àmbit funcional d'aquest Conveni els centres de treball o punts de venda que finalitzin l'elaboració d'un producte semielaborat per vendre'l.

Article 2

Àmbit personal

Afecta tots els treballadors que presten els seus serveis a les empreses incloses en l'àmbit territorial i funcional del present Conveni.

Article 3

Durada i efectes

La durada d'aquest Conveni és de 4 anys: de l'1 de gener de l'any 2007 al 31 de desembre de 2010. Les seves condicions econòmiques tenen efectes des de l'1 de gener de 2007.

Una vegada arribi a la seva fi, es prorrogarà any rere any per reconducció tàcita sempre que no hi hagi cap denúncia de qualsevol de les parts amb una antelació de 3 mesos, com a mínim, a l'expiració d'aquest Conveni col·lectiu. Per tal que la denúncia tingui efecte haurà de fer-se mitjançant comunicació escrita a l'altra part junt amb el seu registre al Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya.

En qualsevol cas, des de la seva fi el 31 de desembre de 2010, tant en el cas d'una reconducció tàcita com en el cas de denúncia, fins la signatura del següent Conveni, els seus articles s'han de mantenir vigents tret de l'article 31 i la disposició addicional 2.

Article 4

Seguretat i qualitat en el treball

S'ha de promoure el respecte a la Llei de prevenció de riscos laborals i les seves normes complementàries, així com, la submissió a les normes generals d'higiene dels productes alimentaris i les millores tècniques que s'estableixen a l'industria flequera, per aconseguir millorar la qualitat del treball i el producte final.

Article 5

Objectius

Són objectius comuns d'ambdues parts la millora de les condicions de treball, la salut laboral, la productivitat i competitivitat de les empreses. Amb aquest objectiu, aquests han de col·laborar a assolir els objectius esmentats mitjançant el perfeccionament dels sistemes productius i la reducció dels riscos i de l'absentisme injustificat.

Article 6

Compensació

A les millores econòmiques individuals que s'hagin establert a partir de l'1 de maig de 2004, siguin quins siguin el seu motiu, denominació, forma i naturalesa, no se'ls ha d'aplicar l'increment salarial establert a la disposició addicional 2.

Els augments concedits voluntàriament abans de l'1 de maig de 2004 no són absorbibles ni compensables, tret de les quantitats lliurades a compte del Conveni i les descrites a l'article 22.c).

Article 7

Garantia .ad personam.

S'han de respectar les situacions personals que excedeixin, amb caràcter global, el que s'ha pactat i s'han de mantenir estrictament .ad personam..

Article 8

Igualtat de drets

El principi d'igualtat entre els treballadors i les treballadores implica que si fan una mateixa feina o si fan feines a les quals s'atribueix un mateix valor, s'ha d'eliminar qualsevol discriminació en el conjunt dels elements i condicions de retribució per raó de raça o sexe.

Concretament, si s'utilitza un sistema de classificació professional per a la determinació de les retribucions, aquest sistema s'ha de basar en criteris comuns per als treballadors i per a les treballadores i s'ha d'establir excloent-ne la discriminació per raó de sexe.

Capítol 2

Contractes i classificació del personal

Article 9

Contractació

  1. Normes generals

    S'estableix un període de prova, que ha de figurar en el contracte de treball i que en cap cas no podrà ser superior als següents terminis: pels contractes indefinits, sense distinció entre categories, serà de 90 dies naturals, i per la resta de modalitats contractuals, 30 dies naturals pels auxiliars i aprenents, i 50 dies per la resta de les categories.

    S'ha de lliurar als representants legals dels treballadors la còpia bàsica dels contractes per a la seva signatura, en el termini dels 8 dies següents a la seva formalització. Així mateix, en el termini dels 10 dies següents al seu registre s'ha de lliurar un exemplar de la còpia bàsica segellada als representants legals dels treballadors, o del certificat telemàtic, en el seu cas.

    Junt a l'avís de fi de contracte, l'empresa ha de fer arribar un esborrany de la quitança al treballador afectat.

  2. Contractes eventuals i de campanya

    El contracte de duració determinada per exigències circumstancials del mercat, acumulació de feines o excés de comandes regulat a l'article 15 de l'Estatut dels treballadors podrà tenir una durada màxima de 12 mesos dins d'un període de 18 mesos.

    Quan el contracte tingui una vigència inferior al termini abans esmentat es podrà fer una sola pròrroga fins als 12 mesos.

  3. Contractes per la formació

    S'estableix que, en els diferents àmbits de treball de l'empresa es poden contractar aprenents d'acord amb la legislació vigent i amb el nombre màxim que s'estableix en aquest article.

    A l'obrador d'elaboració, en el cas que es treballi de 10 hores de la nit fins a 6 del matí, l'edat mínima de contractació és de 18 anys, i en altres casos, l'edat és la prevista per la llei.

    La durada del contracte per la formació no pot ser superior a 2 anys. Un cop transcorregut aquest termini, en el cas que el treballador continuï a l'empresa, s'ha d'entendre que la seva relació laboral té un caràcter indefinit amb la categoria d'auxiliar si forma part del personal d'elaboració o administratiu, i la categoria de venedor/a, si és personal mercantil.

    El salari del aprenents que tenen reducció de jornada per classes teòriques no pot ser inferior al 90% del salari de Conveni que figura a les taules.

    Les empreses poden contractar un nombre màxim de treballadors per centre de treball, segons el nombre de treballadors de la plantilla, tal com s'indica en el barem següent.

    Fins a 5 treballadors: 1 aprenent

    Fins a 10 treballadors: 2 aprenents

    Fins a 25 treballadors: 3 aprenents

    Fins a 40 treballadors: 4 aprenents

    Fins a 60 treballadors: 5 aprenents

    Fins a 70 treballadors: 6 aprenents

    Fins a 90 treballadors: 7 aprenents

    En el cas d'empreses amb plantilles superior a 90 treballadors s'aplicarà el que sigui establert a l'Estatut dels treballadors i la normativa laboral complementària.

Article 10

Classificació del personal

La feina de la fleca és una tasca d'equip, per la qual cosa es pot demanar a qualsevol treballador que faci feines que habitualment fa un altre treballador de la mateixa o similar qualificació professional, sempre que això impliqui ajudar els companys i el treball propi ho permeti, a fi d'assolir una millor racionalització de la feina que tendeixi a una reducció desitjable de la jornada laboral.

En tot cas, la següent classificació professional té caràcter enunciatiu i no s'obliga a les empreses a tenir cobertes totes les categories si les seves necessitats o volum no ho requereix.

El personal laboral comprès en aquest Conveni, segons les seves funcions, queda enquadrat en els següents grups professionals:

Grup A: personal tècnic

Grup B: personal d'administració

Grup C: personal de producció

Grup D: personal mercantil

Grup E: personal complementari

Grup A

S'enquadren en aquest grup tots els treballadors que tenen la màxima responsabilitat en el desenvolupament del treball, organització i comercialització dels productes de l'empresa.

Grup B

Són els treballadors que, sota la direcció del cap corresponent, desenvolupen feines de caràcter administratiu, comptable, promoció comercial i/o de caràcter anàleg.

Grup...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR