Convenio colectivo - Centres de Desenvolupament Infantil i Atenció Precoç, Cataluña

Inicio de Vigencia 1 de Enero de 2007
Fin de Vigencia31 de Diciembre de 2009
Publicado enDiari Oficial de la Generalitat de Catalunya nº 5133 de 19/05/2008

RESOLUCIÓ

TRE/1439/2008, de 2 d'abril, per la qual es disposa la inscripció i la publicació del Conveni col·lectiu de treball d'àmbit de Catalunya per als centres de desenvolupament infantil i atenció precoç, per als anys 2007-2009 (codi de conveni núm. 7902585).

Vist el text del Conveni col·lectiu de treball d'àmbit de Catalunya per als centres de desenvolupament infantil i atenció precoç, per als anys 2007-2009, subscrit per la part empresarial pels representants d'Unió Catalana de Centres de Desenvolupament Infantil i Atenció Precoç i APPS i per la part social pels representants de CCOO, el 4 de desembre de 2007 i el 5 de març de 2008, i d'acord amb el que disposen l'article 90.2 i 3 del Reial decret legislatiu 1/1995, de 24 de març, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de l'Estatut dels treballadors; l'article 2.b) del Reial decret 1040/1981, de 22 de maig, sobre registre i dipòsit de convenis col·lectius de treball; l'article 170.1.e) i j) de la Llei orgànica 6/2006, de 19 de juliol, de reforma de l'Estatut d'autonomia de Catalunya, i altres normes d'aplicació,

Resolc:

.1 Disposar la inscripció del Conveni col·lectiu de treball d'àmbit de Catalunya per als centres de desenvolupament infantil i atenció precoç, per als anys 2007-2009 (codi de conveni núm. 7902585), al Registre de convenis de la Direcció General de Relacions Laborals.

.2 Disposar que el text esmentat es publiqui al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, amb el compliment previ dels tràmits pertinents.

Notifiqueu aquesta Resolució a la Comissió Negociadora del Conveni.

Barcelona, 2 d'abril de 2008

Salvador Álvarez Vega

Director general de Relacions Laborals

Transcripció literal del text signat per les parts

I CONVENI

col·lectiu de treball d'àmbit de Catalunya pels centres de desenvolupament infantil i atenció precoç

Capítol 1

Condicions generals

Article 1

Àmbit territorial

Aquest conveni serà d'aplicació a tot el territori de Catalunya.

Article 2

Àmbit funcional

Aquest conveni serà d'aplicació als Centres de Desenvolupament Infantil i Atenció Precoç concertats o conveniats per formar part de la Xarxa Bàsica de Serveis Socials d'Atenció Precoç de Responsabilitat Pública del Departament d'Acció Social i Ciutadania de la Generalitat de Catalunya regulats pel decret 261/2003, de 21 d'octubre regulador dels serveis d'Atenció Precoç.

Article 3

Àmbit personal

Serà aplicable al personal en règim de contracte de treball de les empreses incloses en l'àmbit territorial i funcional previst pel conveni.

El present conveni, també, serà d'aplicació a les diferents línies de treball o altres estructures orgàniques organitzatives de divisió del treball de les empreses quan gestionin l'àmbit funcional d'aquest conveni.

Article 4

Àmbit temporal

El present conveni entrarà en vigor el mateix dia de la seva publicació, i té efectes retroactius en els aspectes econòmics . taules salarials, dietes i indemnitzacions per quilòmetre recorregut amb vehicle propi a petició de l'empresa . des del dia 1-12-2007.

El període de vigència d'aquest conveni serà fins el dia 31 de desembre de l'any 2009, data en la qual, si no hagués estat denunciat prèviament, s'entendrà prorrogat d'any en any, i si hagués estat objecte de denúncia per qualsevol de les parts, amb l'antelació d'un mes al seu venciment, s'iniciaran les negociacions del següent.

Els articles normatius del conveni continuaran vigents des de la denúncia del present i fins a la signatura del proper.

Les organitzacions signants es reserven la facultat de convocar la Mesa de negociació abans del període indicat si valora que la previsible reestructuració del sector, o qualsevol acord o normativa del Departament D'Acció Social i Ciutadania o altre Departament de la Generalitat de Catalunya pot afectar als aspectes laborals recollits en aquest conveni.

Article 5

Registre

Si la jurisdicció competent, fent ús de les seves atribucions, declarés alguns articles o texts no legals, l'article o text en qüestió perdrà tot l'efecte i les parts negociadores d'aquest conveni hauran de reconsiderar l'acord o article en el termini d'un mes des del moment que es tingui constància d'aquella tramitació; la resta d'acords hi continuaran sent d'aplicació.

Article 6

Assetjament sexual i moral

Assetjament sexual i assetjament per raó de sexe.

  1. Constitueix assetjament sexual qualsevol comportament, verbal o físic, de naturalesa sexual que tingui el propòsit o produeixi l'efecte d'atemptar contra la dignitat d'una persona, en particular quan es crea un entorn intimidatori, degradant o ofensiu.

  2. Constitueix assetjament per raó de sexe qualsevol comportament realitzat en funció del sexe d'una persona, amb el propòsit o l'efecte d'atemptar contra la seva dignitat i de crear un entorn intimidatori, degradant o ofensiu.

  3. Es consideraran en tot cas discriminatoris l'assetjament sexual i l'assetjament per raó de sexe.

  4. El condicionament d'un dret o d'una expectativa de dret a l'acceptació d'una situació constitutiva d'assetjament sexual o d'assetjament per raó de sexe es considera també acte de discriminació per raó de sexe.

A fi d'evitar que es produeixi qualsevol atemptat d'aquestes característiques, per minúscul que sigui, la representació laboral o sindical, i especialment, l'empresa com a garantia última de la salut laboral en els centres de treball, han de:

4.1 Garantir que a les avaluacions de riscos psicosocials s'avaluïn també els riscos derivats de l'organització de treball.

4.2 Organitzar el treball d'una manera saludable, mitjançant la posada en marxa de mesures concretes que coadjuvin a:

4.2.1 Fomentar el suport social col·lectiu entre els treballadors, potenciant el treball en equip i la comunicació, combatent activament l'aïllament.

4.2.2 Promoure l'autonomia, potenciant la participació a l'hora de prendre decisions relacionades amb els mètodes de treball i pedagògics.

4.2.3 Garantir el respecte i el tracte just a les persones, proporcionant estabilitat en l'ocupació i les condicions de treball, d'acord amb les funcions i la qualificació del lloc de treball.

4.2.4 Garantir, així mateix, l'equitat i la igualtat d'oportunitats en matèria de contractació, salari, promoció interna, etc., entre totes les persones, sense distinció de sexe, edat, raça, pertinença a un sindicat, orientació sexual, ideologia, religió i qualsevol altra opció o circumstància de caràcter personal.

4.2.5 Fomentar la claredat i la transparència organitzatives, definint els llocs de treball i les tasques assignades a cadascú, així com els rols de cada persona.

4.2.6 Proporcionar tota la informació necessària, adequada i suficient pel correcte desenvolupament individual de la feina i per a la prevenció de riscos laborals.

4.2.7 Impedir tot tipus de manifestació de violència.

4.2.8 Impedir tot tipus de manifestació d'autoritarisme, sectarisme o dogmatisme, vetllant pel manteniment de la llibertat de càtedra i per l'ideari de l'empresa.

La direcció de l'empresa ha de definir i fer pública la política empresarial de gestió del recursos humans, que contingui una declaració de rebuig radical d'aquest tipus d'actuacions. Aquesta declaració ha de ser inclosa a l'ideari de l'empresa i en el reglament de règim intern, si n'hi ha i s'informarà als usuaris i les seves famílies, incorporant-lo en la línia pedagògica.

Article 7

Supletorietat

Totes les normes contingudes en aquest conveni regulen les relacions entre les empreses i el seu personal. En tot el que no preveu caldrà atenir-se a allò que estableixen l'Estatut dels Treballadors, la Llei orgànica de llibertat sindical i totes les altres disposicions laborals de caràcter general.

Article 8

Compensacions i garanties

Les retribucions establertes en el present Conveni col·lectiu compensaran totes les existents fins al moment de la seva entrada en vigor, qualsevol que sigui la seva naturalesa o l'origen de les mateixes.

Totes les condicions que estableix aquest conveni tenen la consideració de mínimes, per la qual cosa els pactes, les clàusules, les condicions i les situacions actuals aplicades individualment o col·lectivament entre empresaris i treballadors que en conjunt impliquin condicions més beneficioses que les pactades en aquest conveni seran compensades durant el seu primer any de vigència i d'una sola vegada.

Quan alguna quantitat no sigui compensada, es convertirà en una condició més favorable pel treballador, sense que sigui actualizable ni absorbible.

Els increments de les retribucions que es puguin produir en el futur per disposicions legals, Convenis col·lectius de general aplicació o contractes individuals, només podran afectar a les condicions pactades en el present conveni, quan, un cop considerades les noves retribucions en còmput anual, superin a les aquí pactades.

Article 9

Comissió paritària

Es crea aquesta Comissió que fixa el seu domicili a Barcelona - 08020, carrer Pere Verges nº1. 7è amb la finalitat de vetllar i/o interpretar l'aplicació d'aquest conveni.

Les parts signants d'aquest conveni es comprometen a utilitzar-la, d'antuvi a d'altres actuacions jurídiques.

Estarà integrada per dos representants per cada una de les parts que constitueixin la Mesa.

Els acords seran presos mitjançant vot qualificat i en funció de la representativitat oficial de cada una de les organitzacions, i es...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR